Σάλος στην Κύπρο με τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό - iefimerida.gr

Σάλος στην Κύπρο με τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοινοβουλευτική έρευνα για τις εκροές μεγάλων κεφαλαίων λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία στο Eurogroup ζήτησε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι φήμες για απόσυρση καταθέσεων από κυπριακές τράπεζες από κάποιες κυπριακές και ξένες εταιρείες», προσθέτοντας ότι «τόσο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όσο και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που έκανα πριν από μερικές μέρες για να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις τους λίγες μέρες πριν την απόφαση του Eurogroup γιατί είχαν προνομιακή πληροφόρηση».

Ζήτησε έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή

Κάλεσε τη Βουλή «όπως συστήσει Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα και να καλέσει το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει τα ονόματα στη Βουλή και στη συνέχεια η Βουλή να τα δημοσιοποιήσει».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «οι πολίτες πρέπει και δικαιούνται να έχουν ενημέρωση για το ποιοι επωφελήθηκαν ή ποιοι δεν θα ζημιώσουν από αυτή την απόφαση».

Στείλτε μήνυμα στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κάλεσε την Κυβέρνηση «να στείλει το μήνυμα στη Γερμανία πως η διακρατική μας συμφωνία τίθεται υπό την αίρεση της στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία στο συγκεκριμένο ζήτημα». Προς αυτό εξήγησε ότι η Γερμανία με βάση διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει στην Κύπρο προνομιακής μεταχείρισης και εξυπηρέτησης και στα λιμάνια και σε στρατόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προειδοποίησε, μεταξύ άλλων ότι «οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup δεν αλλάζουν την ουσία». Τυχόν υιοθέτησή της, είπε, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Κύπρου ως κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η κυπριακή οικονομία θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση και θα έχουμε μεγαλύτερη κοινωνική δυστυχία.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ξεφύγει από την αμυντική στάση που τηρεί» και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Την ίδια ώρα χαιρέτισε πρόταση νόμου που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταθέσει ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στη Βουλή για προστασία όλων των καταθέσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι η υπερψήφιση αυτής της πρότασης νόμου «θα καθησυχάσει όλους τους ξένους επενδυτές και καταθέτες και θα αποφύγουμε με αυτό τον τρόπο την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο».

Ρωσία, ενέργεια και κρίση

Εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας σχολίασε και χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ για «διόρθωση» σχέσεων Ρωσίας -Κύπρου καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υιοθετήσει το πακέτο τεσσάρων μέτρων που πρότεινε.

Αυτό, όπως ανέφερε, συμπεριλαμβάνει την παραχώρηση σε ρωσικές εταιρείες τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ, της παραχώρησης δικαιώματος στη χώρα και σε ρωσικές εταιρείες να επενδύσουν μέχρι και 30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, την προσφορά μίας ή και των δύο κυπριακών τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση από ρωσικά κεφάλαια και την αίτηση εκ μέρους της Λευκωσίας της παραχώρησης δανείου από τη Ρωσία για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της Κύπρου.

«Φιλελεύθερος»: Συνεργάτες και οικονομικοί παράγοντες φυγάδευσαν κεφάλαια

«Τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες που φέρουν συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και οικονομικούς παράγοντες, να έχουν αποσύρει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τεράστια ποσά από κυπριακές τράπεζες και να τα μετέφεραν στο εξωτερικό» γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και συνεχίζει:

«Παρά τις εξ αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι βρισκόταν στο τραπέζι το επικείμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις και ότι οι Γερμανοί θα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει το «κούρεμα».

Οι πληροφορίες δεν είναι αόριστες, γι' αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβάλλεται να ζητήσει αμέσως πληροφόρηση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα στοιχεία, για το ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Αφενός για να διαπιστωθεί το βάσιμο αυτών των πληροφορίων που εμπλέκουν συνεργάτες του Προέδρου και αφετέρου για να ενημερωθεί ο κόσμος, τον οποίο ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν θα τον κρατά στο σκοτάδι».

Πτώση του ευρώ, οι αγορές σε αναμονή

Το ευρώ, οι ευρωπαϊκές μετοχές αλλά και η τιμή του πετρελαίου κινούνται την Τρίτη πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο αποτυχίας της εφαρμογής ενός σχεδίου διάσωσης της Κύπρου και των τραπεζών της από τη χρεοκοπία και την κατάρρευση.

«Ολα τα μάτια θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, και ακόμα πιο πιεστικό είναι το ότι δεν φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία στην κυπριακή Βουλή ακόμα και αν υπάρξει μερική αναδιαμόρφωση στον τρόπο επιβολής του "κουρέματος" καταθέσεων», ανέφερε ο Τομπάιας Μπλάτνερ στέλεχος της δεύτερης μεγαλύτερης ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Daiwa Securities.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τη λογική των αγορών σε περίπτωση που το σχέδιο δεν περάσει, αυτό θα ήταν καταστροφικό μέχρι ενός βαθμού, καθώς στη θεωρία οι αγορές θα έχουν να κάνουν με μια χρεοκοπία, και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Οι δείκτες FTSE 100 του Λονδίνου, CAC-40 του Παρισιού και DAX της Φρανκφούρτης κινούνταν πτωτικά 0,2%, 0,4% και 0,8% αντίστοιχα στις 13:30 ώρα Κύπρου, την ώρα που οι ανησυχίες για την Κύπρο ενίσχυαν τη ζήτηση των ασφαλών γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Η τιμή του χρυσού η οποία ανήλθε τη Δευτέρα, σταθεροποιήθηκε την Τρίτη στα 1.602,31 δολάρια ανά ουγγιά, κάτω από την υψηλότερη τιμή των τριών τελευταίων εβδομάδων που κατέγραψε με το άνοιγμα των αγορών. Η τιμή ωστόσο του πετρελαίου παρέμεινε ευαίσθητη στη γενική αναταραχή, πέφτοντας κάτω από τα 109 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινωθεί ξανά, η τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσει την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η κατάσταση στην Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, καταδεικνύει ότι τα προβλήματα στην ΕΕ απέχουν πολύ από το να τελειώσουν, γεγονός που θα μειώσει την ήδη πτωτική ζήτηση εντός της ΕΕ, διατηρώντας χαμηλά αν όχι και πιέζοντας προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου» ανέφερε στο Λονδίνο ο Αμπχισέκ Ντεσμπαντέ, αναλυτής της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis.

«Αν υπάρξει συμφωνία (στην Κύπρο) τότε θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν οριακά ή ακόμα και να διατηρούνται. Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε οι μεταβολές με την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη ενδέχεται να είναι μεγάλες και ίσως να δούμε τις τιμές να κατρακυλούν ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ