Αυτά είναι τα έξι πρόσωπα στην Κύπρο που καλούνται να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974.
Νίκος Αναστασιάδης-Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Μεγαλονήσου είναι αυτός που κλήθηκε να διαπραγματευτεί το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και να βρεθεί αντιμέτωπος με μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όπως δήλωσε ο ίδιος. «Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ της Καθαράς Δευτέρας.
Μιχάλης Σαρρής- Υπουργός Οικονομικών
Μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις ζητήθηκε ακόμη και η παραίτησή του. Σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΚΟ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα». Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για το Eurogroup και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε σχέδιο Β'».
Ο Υπουργός Οικονομικών αναχώρησε εσπευσμένα για τη Μόσχα σήμερα όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης υπό το βάρος της προειδοποίησης του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει και τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ιωάννης Κασουλίδης-Υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την πρώτη στιγμή λέγοντας πως «η κυβέρνηση πρώτα πρέπει να αποτρέψει την χρεοκοπία της Κύπρου»
Δεύτερον, είπε «πρέπει να απαμβλύνει ένα πιθανό δημόσιο χρέος, που θα δεσμεύσει την παρούσα και τις επερχόμενες γενιές και τρίτο να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να τελειώνει η παρούσα εκκρεμότητα».
Σε δηλώσεις του ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να καθορίσει το πότε θα υπάρξει συμφωνία, αλλά το να μειωθεί το εξωτερικό χρέος της Κύπρου είναι μια μεγάλη προϋπόθεση.
Για τον λόγο αυτό, είπε, θα πρέπει να δούμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη σε σύγκριση με οποιεσδήποτε βραχυπρόθεσμες θυσίες.
Γιώργος Λακοτρύπης-Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού
Ο Υπουργός που πριν λίγες ημέρες μιλούσε για την ανακάλυψη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και το ανοικτό ενδεχόμενο να περιέχει και υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο, ήμερα βρίσκεται και αυτός στο μάτι του κυκλώνα. Οι προοπτικές συνεργασίας ήδη τίθενται σε αμφισβήτηση και το μέλλον των Κυπριακών σχέσεων με τους ισχυρούς «συμμάχους» σε θέματα ενέργειας κρέμεται από μια κλωστή.
Πανίκος Δημητριάδης-Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης τόνισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ανάγκη να ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί σήμερα από την Κυβέρνηση. Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθούν εγγυήσεις για όλο το τραπεζικό σύστημα και ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να επαναδραστηριοποιηθούν, ενώ προειδοποίησε τη Βουλή ότι εφόσον το ποσό που θα εισπραχθεί με τις νέες ρυθμίσεις χωρίς τέλος οι πρώτες 20.000 ευρώ θα είναι χαμηλότερο των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με το Eurogroup.
Σωκράτης Χάσικος υπουργός Εσωτερικών
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος αναφέρθηκε στη διαμορφωθείσα κατάσταση εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στην κυπριακή βουλή.
«Απ’ ότι φαίνεται η απόφαση, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν περνάει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρόλο ότι το Eurogroup στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης πήρε απόφαση με την οποία λέει ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, ένα παραμένει ότι τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να βρεθούν. Αρα λοιπόν αν απαλλάξεις τους καταθέτες μέχρι 100 χιλιάδες θα πρέπει να φορτώσεις τους υπόλοιπους».