Ενα θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ώρες για την Κύπρο, καθώς αναβλήθηκε για τρίτη φορά η συνεδρίαση της Ολομέλειας στη κυπριακή Βουλή. Ετσι, η απόφαση για το μέλλον των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας θα καθυστερήσει να ληφθεί, προκαλώντας πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά πως το σχέδιο δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή και θα καταψηφιστεί. Μάλιστα μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, είπε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι το σχέδιο είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή το νοσμοσχέδιο καταψηφισθεί ο κ. Ανασκαθημερινη κυπρουτασιάδης θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση.
Το «ναι» στο κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μία οδυνηρή λύση και μια μεγάλη μαχαιριά σε ένα μικρό κράτος και σε μία λιλιπούτεια οικονομία που αναπνέει από τον τομέα των υπηρεσιών.
Πως θα ψηφίσουν οι βουλευτές
Από τα έως τώρα δεδομένα 36 από τους 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν όχι, ενώ ακόμα και από τους 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ υπάρχει αμφιβολία αν θα το ψηφίσουν όλοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βουλευτής του ΔΗΣΥ η κυρία Στέλλα Κυριακίδη απουσιάζει στην Αργεντινή και δεν έχει επιστρέψει ακόμα.
Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της.
Δικαιότερη λύση για την Κύπρο θέλει η Λαγκάρντ: Να βοηθηθούν οι μικροκαταθέτες
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως θα πρέπει να προχωρήσει η συρρίκνωση και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, ξεκαθάρισε ωστόσο πως θα πρέπει να βρεθεί και να προωθηθεί μια δικαιότερη συμφωνία ως προς την ποσόστωση της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων.
«Προφανώς και στηρίζουμε απολύτως την πρόθεση των κυπριακών αρχών να εισαγάγουν κλιμακωτά ποσοστά στην έκτακτη εισφορά ή στην ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος χρηματοοικονομικού πακέτου των 5,8 δισ ευρώ» υποστήριξε η Λαγκάρντ.
Από την άλλη όμως τόνισε πως η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα πρέπει να προχωρήσει αφού είναι «απαράδεκτο το να υπάρχουν τράπεζες που θεωρούνται πολύ μεγάλες ώστε να αφεθούν να χρεοκοπήσουν».
Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας: Πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο
Την ανάγκη να ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί σήμερα από την Κυβέρνηση, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Ο Διοικητής ανέφερε στους Βουλευτές ότι με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν προστατεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, αλλά μόνο οι μικροκαταθέτες μέχρι 20.000 ευρώ και με την προστασία των μικροκαταθετών «ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε συντόμως την ανάκαμψη».
Όπως ανέφερε ο Διοικητής, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού γίνει τηλεδιάσκεψη μόλις ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθούν εγγυήσεις για όλο το τραπεζικό σύστημα και ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να επαναδραστηριοποιηθούν, ενώ προειδοποίησε τη Βουλή ότι εφόσον το ποσό που θα εισπραχθεί με τις νέες ρυθμίσεις χωρίς τέλος οι πρώτες 20.000 ευρώ θα είναι χαμηλότερο των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με το Eurogroup.
«Αν πάρουμε 5,5 δισεκατομμύρια περίπου» είπε «αυτό θα θεωρηθεί ότι είμαστε εκτός συμφωνίας για το Eurogroup και ίσως να μην γίνει αποδεκτό».