Τα πλήθη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη Ρώμη για την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου. Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί βρίσκονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ως νέου ηγέτη των 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως.
Εξι αρχηγοί κρατών, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες, καθώς και επικεφαλής πολλών άλλων θρησκειών θα είναι μεταξύ των 130 αντιπροσωπειών που θα παρακολουθήσουν την τελετή, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο ποντίφικας μέσω του εκπροσώπου του «αυτή τη φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς».
Μεταξύ αυτών θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γεγονός σημαντικό, αφού θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων χριστιανών θα παρακολουθήσει ενθρόνιση Πάπα, μετά το «σχίσμα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής το 1054.
Στις 9.45 ώρα Ελλάδος ο διακοσιοστός εξηκοστός τέταρτος ποντίφικας πρόκειται να χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζιπ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.
«Πρόκειται για φόρο τιμής στη χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Μπεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.
Η κυρίως τελετή θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να είναι απλή, αλλά και με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά θα ψαλούν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά, κίνηση ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιξτίνα.
Παράλληλα, από χθες το απόγευμα όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ τουλάχιστον 3.000 καραμπινιέροι περιπολούν συχνά για να εξασφαλίσουν την ήρεμη διεξαγωγή της τελετής.
Ο πρώην καρδινάλιος του Μπουένος Αϊρες προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για τον καθολικό κόσμο με το χαμηλό του προφίλ, ενώ στις έξι ημέρες μετά την εκλογή του, έχει αναφερθεί στον εαυτό του μόνο ως Επίσκοπος της Ρώμης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να μειώσει τον συγκεντρωτισμό του Βατικανού και να κυβερνά σε συνεννόηση με άλλους επισκόπους.
Η τελετή θα διαρκέσει δύο ώρες μετά την τρίωρη διαδικασία που έκανε ο Πάπας Βενέδικτος το 2005 στη δική του ενθρόνιση. Η μέρα θα ξεκινήσει με ένα πέρασμα του Πάπα Φραγκίσκου γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να χαιρετήσει τα πλήθη, ενώ η είσοδος του Πάπα είναι από τα πιο πολυαναμενόμενα σημεία της εκδήλωσης αφού διαφέρει από Πάπα σε Πάπα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βενέδικτος XVI μπήκε στην πλατεία με ένα τροποποιημένο «popemobile», όταν οι προηγούμενοι Πάπες είχαν εμφανιστεί σε ξύλινους θρόνους, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η στέψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' ο οποίος αρνήθηκε να στεφθεί με την παπική τιάρα (τελετή που γίνεται από το 1978), πιστεύοντας ότι ο συμβολισμός σχετίζεται περισσότερο με τη μεταφορά της κοσμικής εξουσίας και όχι με μια πνευματική αρχή.
Μετά την στέψη ξεκινάει αμέσως το δύσκολο πρόγραμμα για τον Πάπα Φραγκίσκο, αφού αύριο Τεττάρτη θα συναντηθεί με περισσότερες από 30 αντιπροσωπείες που εκπροσωπούν άλλες χριστιανικές εκκλησίες, καθώς και τους Εβραίους, Μουσουλμάνους, Βουδιστές Σιχ και Jain, ενώ την Παρασκευή θα υποδεχθεί ξένους πρεσβευτές στο Βατικανό και θα βρεθεί σε γεύμα και με τον πρώην Πάπα Βενέδικτο.
Μία πρώτη γεύση από τις διπλωματικές προκλήσεις του παπικού θρόνου πάντως, πήρε χθες Δευτέρα, όταν συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες που του ζήτησε να υποστηρίξει το Μπουένος Αϊρες σε μια διαμάχη με τη Βρετανία για τις Νήσους Φόκλαντ στον νότιο Ατλαντικό.