Χωρίς απόφαση, αλλά με στόχο τη χαλάρωση του σχεδίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δεν πρότεινε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στους ομόλογούς του, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να επιθυμούν ηπιότερη προσαρμογή ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Ο τελικός στόχος της Κυπριακής πλευράς, όπως τον εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, πρέπει να είναι η συνολική εξοικονόμηση 5,8 δισ. ευρώ κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει νέες εντάσεις, καθώς για να επιτευχθεί θα πρέπει να ανέβει ο συντελεστής φορολόγησης για τους μεγαλοκαταθέτες σε ποσοστό 15,6%.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν απόψε οι υπουργοί τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. «Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες», επισημαίνεται.
«Το Γιούρογκρουπ συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα
Λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε «αποφασίστηκε μεγαλύτερη ευελιξία, η Κύπρος θα αποφασίσει το ύψος του φόρου», ενώ προσθεσε ότι όλα τα ξένα και ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα θα λειτουργήσουν κανονικά.
Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι δεν τίθεται απολύτως κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Το ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις εντός Βουλής
Η ηγεσία της ευρωζώνης και της ΕΕ περιμένει, πλέον, τις οριστικές αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης και κυρίως της Ολομέλειας της Βουλής για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων.
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυπριακής πολιτικής σκηνής είναι έντονες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το μεσημέρι της Δευτέρας να αναβληθεί εκ νέου για την Τρίτη στις 18.00 , την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, με τις παρούσες συνθήκες κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα περάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης από την Ολομέλεια, ενώ από πλευράς του ΔΗΚΟ, κυβερνητικός εταίρος του ΔΗΣΥ, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα». Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετεοιμασμένος για το Eurogroup και ότι δεν είχε σχέδιο Β'».
Το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.
Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.
Οργισμένος ο Αναστασιάδης στέλνει «χαιρετίσματα» στη Μέρκελ
Το «χάος» που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις αντικατοπτρίζεται πιστά στο τηλεφώνημα του Νίκου Αναστασιάδη τόσο στον Ολι Ρεν όσο και σε ευρωβουλευτή, στενό συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, στο οποίου ανέφερε τα εξής «Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κ. Μέρκελ».
Νωρίτερα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος λίγo - πολύ επέρριψε ευθύνες μόνο σε ΕΚΤ και Κύπρο για το «κούρεμα» υποστηρίζοντας ότι η γερμανική πλευρά δεν ζήτησε ποτέ φορολόγηση για εκείνους που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Εν γένει παράγοντες του εξωτερικού από το πρωί της Δευτέρας «νίπτουν τας χείρας τους» αναφέροντας ότι δεν συφμώνησαν ποτέ σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση, όπως ανακοίνωσε και το ΔΝΤ, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι εάν ήταν ακόμη επικεφαλής δεν θα δεχόταν τέτοια πρόταση.
Βρυχάται δυνατά η ρωσική αρκούδα
Εν τω μεταξύ, οργισμένες ήταν και οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς αναφορικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χαρακτηρίζει το μέτρο «Αδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε για «διόρθωση» των σχέσεων Ρωσίας – Κύπρου σε περίπτωση που επιβληθεί φόρος επί των καταθέσεων.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, καθώς από τη ρωσική πλευρά απειλούν για μαζική απόσυρση καταθέσεων από την Κύπρο κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό κραχ.
Κλειστές οι τράπεζες μέχρι την Πέμπτη
Για τον «φόβο των Ιουδαίων» η κεντρική τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα μέχρι και τη Πέμπτη ώστε να αποφευχθούν νέες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το ίδιο ανακοινώθηκε πως θα συμβεί και με τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα που δεν θα ανοίξουν στις 19 και 20 Μαρτίου.
Και στις δύο περιπτώσεις η εξυπηρέτηση του κοινού από τα ΑΤΜ δεν θα αλλάξει, καθώς θα τροφοδοτούνται κανονικά.
Σε κλοιό διαμαρτυριών Προεδρικό Μέγαρο και Βουλή
Η οργή του Κυπριακού λαού ξεχειλίζει με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες να «πολιορκούν» από το πρωί της Δευτέρας τόσο τη Βουλή όσο και το Προεδρικό Μέγαρο, εικόνες πρωτοφανείς στην ιστορία της χώρας.
Αποδοκιμάστηκαν έντονα οι πολιτικοί και κυρίως ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ συγκεντρωμένοι κούρεψαν πρόβατα μπροστά από τη Βουλή και έβαλαν φωτιά στο μαλλί.
Παράλληλα, ένταση σημειώθηκε και έξω από την γερμανική πρεσβεία όπου ένας από τους διαδηλωτές σκαρφάλωσε το φράχτη και κατέβασε τη γερμανική σημαία από το στύλο.
Η εναλλακτική πρόταση που δεν κατατέθηκε ποτέ
Η νέα πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη την οποία «πρόλαβαν» οι εξελίξεις περιλάμβανε μηδενικό συντελεστή για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ, 3% από 20.000 έως 100.000 ευρώ, 10% από 100.000 έως 500.000 ευρώ και 12,5% από ποσά πάνω από 500.000 χιλιάδες ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.
Μέσα σε αυτό το κλίμα κυβέρνηση και κόμματα καλούνται να βρουν τη «χρυσή τομή» με τις φωνές υπέρ του όχι να ακούγονται πολύ δυνατά, ενώ νέα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης ενδέχεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα.