Χωρίς κάποιο σαφές αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακες τράπεζες, ενώ οι πληροφορίες τονίζουν ότι η κυπριακή πλευρά δεν παρουσιάσε κανένα εναλλακτικό σχέδιο προς διαπραγμάτευση.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δεν έκανε κάποια πρόταση στους ομόλογούς του, ενώ το μόνο που φέρεται να ζήτησε είναι να υπάρξει ευελιξία στο σχέδιο κουρέματος.
Οι περισσότεροι υπουργοί, μαζί και ο Γιάννης Στουρνάρας, φέρεται να του είπαν ότι επιθυμούν να μην θιγούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, με τελικό στόχο τα 5,8 δισ. ευρώ .
Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο ότι εφόσον απαλλαχθούν οι καταθέσεις κάτων των 100.000 ευρώ αυτόματα ο συντελεστής για τις υπόλοιπες ανεβαίνει στο 15,6% κάτι που αναμένεται να σηκώσει νέα θύελλα αντιδράσεων.
Λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε «αποφασίστηκε μεγαλύτερη ευελιξία, η Κύπρος θα αποφασίσει το ύψος του φόρου», ενώ προσθεσε ότι όλα τα ξένα και ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα θα λειτουργήσουν κανονικά.
Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι δεν τίθεται απολύτως κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις εντός Βουλής
Σε «αναγκαστικές» αλλαγές του προγράμματος που θα εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση για τη σωτηρία της οικονομίας προχωρά ο Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα, προκειμένου να μετριασθούν οι αντιδράσεις για τη φορολόγηση των καταθέσεων που φαίνεται πως είναι το μέτρο που έχει «κλειδώσει».
Για το λόγο αυτό άλλωστε αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, με το νέο σχέδιο να είναι έτοιμο στην συνεδρίαση της Τρίτης, έπειτα και από τις επαφές που θα έχει ο Κύπριος πρόεδρος με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η νέα πρόταση του κ. Αναστασιάδη θα είναι πιο «ισορροπημένη» και θα προβλέπεται μικρότερος συντελεστής για τους μικροκαταθέτες. Συγκεκριμένα, ποσά μέχρι 20.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθούν καθώς ο συντελεστής θα είναι μηδενικός, από 20.000 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 3%, από 100.000 έως 500.000 ευρώ θα φτάσει το 10% και από 500.000 και άνω θα «σκαρφαλώσει» στο 12,5%.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.
Αυτή την ώρα διεξάγεται έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο θα συζητούνται οι εναλλακτικές προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την φορολόγηση των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας.
Έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο το τέλος στις καταθέσεις
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις και ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου και χαρακτηρίζει επώδυνη αλλά αναγκαία τη λύση αυτή προκειμένου να «τερματιστεί η αβεβαιότητα και να διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας».
Αναστασιάδης: «...Χαιρετίσματα στη Μέρκελ»
Εμφανώς δυσαρεστημένος από την εξέλιξη που παίρνει η υπόθεση της εξεύρεσης λύσης για την κυπριακή οικονομία είναι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως μετέδωσε το MEGA, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν και τον στενό συνεργάτη της κυρίας Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ στους οποίους τόνισε τις δυσκολίες να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία που απαιτείται στην κυπριακή Βουλή.
«Να δώσετε χαιρετίσματα στην κ. Μέρκελ» φέρεται να είναι η τελευταία κουβέντα του προέδρου της Κύπρου.
Ασμουσεν: Το ύψος των δασμών είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης
Το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάρει το «πράσινο φως» για αλλαγή του προγράμματος επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Γκεργκ Ασμουσεν.
«Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμουσεν.
«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα. Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Ασμουσεν.
«Πολιορκούν» το Προεδρικό Μέγαρο οι πολίτες
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πολίτες εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους για το διαφαινόμενο κούρεμα των καταθέσεων και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν ακόμη και να σπάσουν την πόρτα και να μπουν μέσα.
Νωρίτερα ένας νεαρός σκαρφάλωσε και κατέβασε τη γερμανική σημαία από το κτίριο της πρεσβείας. Όπως και να έχει, η κατάσταση στην Κύπρο δείχνει να είναι οριακή με τους εξαγριωμένους διαδηλωτές να χτυπάνε την πόρτα του Μεγάρου και να προσπαθούν να την σπάσουν για να μπουν μέσα.