Με σπασμωδικές κινήσεις ακόμα και στο παρά πέντε της κατάρρευσης της Κυβέρνησης, προσπαθεί ο υπουργός Οικονομικών να... σουλουπώσει το βαρύ φορολογικό πακέτο που συζητείται στη Βουλή, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες χιλιάδων πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, ο υψηλότερος συντελεστής της σχετικής κλίμακας άλλαξε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά κι ενώ είχαν δοθεί οι πληροφορίες στο Τύπο, προφανώς επειδή υπήρξαν αντιδράσεις για τις επιβαρύνσεις που φέρνει.
Ειδικότερα, ενώ αρχικά υπήρξε η πληροφόρηση ότι οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα φτάνουν μέχρι το 4%, τελικά έγινε διευκρίνιση ότι οι συντελεστές θα σταματούν στο 3%. Συγκεκριμένα, με συντελεστή 1% θα επιβαρύνονται τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, με συντελεστής τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 3% τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο της εισφοράς, αποφασίστηκε τελικά να μη πέσει κάτω από τις 12.000 ευρώ, αφού κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμα και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ακόμα κι έτσι, όμως, επιβαρύνσεις θα υπάρξουν. Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ έχει φόρο κλίμακας 3.200 ευρώ και με τη νέα εισφορά θα κληθεί να πληρώσει άλλα 200 ευρώ.
Διευκρινίσεις δόθηκαν και για το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ, το οποίο πέφτει στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης αυτής της "ζώνης" θα είναι 0,1%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Ελληνικό, με αντικειμενική αξία 225.000 ευρώ, σήμερα δεν επιβαρύνεται με ΦΜΑΠ, αλλά μετά τη μείωση του αφορολογήτου, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 25 ευρώ. Με ενδεχόμενη αύξηση της αντικειμενικής του αξίας κατά 10%, η σχετική επιβάρυνση θα φτάσει στα 47,5 ευρώ.
Όσον αφορά, δε, στο μείζον θέμα της εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αυτό μπαίνει επ' αόριστον στο συρτάρι, αλλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν διευκρίνισε από πού θα βρει τα 400 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγγράψει στον Προϋπολογισμό από την εφαρμογή αυτού του μέτρου...
Νωρίτερα στο ΚΤΕ οικονομικών ο βουλευτής Α. Αθανασιάδης είχε δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο ενώ ο Ντίνος Βρεττός ζήτησε ακόμα και την παραίτηση υπουργών.