Έντονες παρασκηνιακές πιέσεις ασκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στη FITCH, προκειμένου να μην προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πριν τουλάχιστον συμπληρωθεί το παζλ των διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων. Η έντονη ανησυχία της ελληνικής πλευράς έχει να κάνει βέβαια με το ότι η FITCH είναι πλέον ο μοναδικός Οίκος Αξιολόγησης που διατηρεί την Ελλάδα σε βαθμίδα Β, κάτι που σημαίνει ότι εάν ακολουθήσει το παράδειγμα της STANDARD & POOR'S και της MOODY'S και μας ρίξει στη κατηγορία C, τότε αυτομάτως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ βάζοντας ως εγγύηση τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία, που παραμένει βυθισμένη σε ύφεση και βέβαια για την ευστάθεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, χοντραίνει το παιχνίδι για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών στη λύση- πακέτο για την Ελλάδα, αφού παρά τις προφανείς δυσκολίες να ξεπεραστεί ο σκόπελος των Οίκων Αξιολόγησης -οι οποίοι απειλούν να χαρακτηρίσουν ακόμα και τη διακράτηση τίτλων ως πιστωτικό γεγονός, ήτοι ως χρεοκοπία-, η Γερμανία και οι "δορυφόροι" της εμμένουν στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, η οποία, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αφήνουμε τα κέρδη στις τράπεζες και να σηκώνουν στις πλάτες τους οι φορολογούμενοι τις ζημιές", απέδωσε το κλίμα που διαμορφώνεται στα Κοινοβούλια των βόρειων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ήτοι των... χρηματοδοτών.
Με βάση τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο έκτακτο EUROGROUP, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι απίθανο, να βρεθεί λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη, πόσο μάλλον όταν τα δύο στρατόπεδα δεν κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις τους, ενώ την ίδια ώρα οι Οίκοι Αξιολόγησης κραδαίνουν τον πέλεκυ της υποβάθμισης σε κατηγορία χρεοκοπίας, ανάβοντας "φωτιές" όχι μόνο στις τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικούς τίτλους αλλά και στην ΕΚΤ που έχει σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Γι' αυτό, άλλωστε, και χθες ο Ζ.Κ. Τρισέ, κουνώντας το δάχτυλο στους Γερμανούς, τους τόνισε ότι η πρότασή τους για 7ετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία από τους Οίκους. Ο κ. Τρισέ βρήκε, μάλιστα, συμμάχους στο πρόσωπο του Βέλγου και της Ισπανίδας υπουργού, οι οποίοι σημείωσαν ότι δεν έχει λογική να πηγαίνεις κόντρα στην ΕΚΤ και πως οι υπουργοί αναζητώντας λύση θα πρέπει να ακούνε προσεκτικά τα επιχειρήματα της ΕΚΤ.
Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, παρακολουθώντας τη... μάχη χαρακωμάτων που εξελίσσεται, σημείωσε κατ' αρχήν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετάσχουν οι ιδιώτες στη λύση-πακέτο, χαρακτηρίζοντας σενάρια αυτά που ακούγονται περί μικρότερου "πακέτου", το οποίο θα καλύψει την Ελλάδα έως το 2013, οπότε θα μπορεί να υπαχθεί στον νέο μηχανισμό που προβλέπει και αναδιάρθρωση χρέους. Ωστόσο, εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση το πιθανότερο είναι να δοθεί πολιτική λύση για να εκταμιευθεί η 5η δόση και να ληφθεί αργότερα η απόφαση για το πώς και πότε θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες, έτσι ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος...