Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να παραμένει ρευστή η κατάσταση για το εάν η Βουλή θα ταχθεί τελικά υπέρ της απόφασης που πήρε το Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Οπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει διάγγελμα σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, η οποία προνοεί και «κούρεμα» όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Εξάλλου, γύρω στις 17.30 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, υπό την προεδρία του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί αργά απόψε η Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», παρόλο που πριν το μεσημέρι, είχε λεχθεί ότι θα συνέλθει τη Δευτέρα.
Αναζητά μία ψήφο η κυβέρνηση
Πάντως, μετά τη στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως σημείωσε. Αυτή η προσπάθεια (είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης) «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κ. Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».