Πηγάδι δίχως τέλος αποδεικνύεται η πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ για την αποπομπή του, μακαρίτη πλέον, Σαντάμ Χουσεΐν και την επαναφορά της «δημοκρατίας» στη χώρα, καθώς νέα έρευνα καταγράφει πως το κόστος του πολέμου είναι 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια συν περίπου 500 δισεκατομμύρια για παροχές στους βετεράνους, ενώ τα έξοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα έξι τρισεκατομμύρια τα επόμενα σαράντα χρόνια υπολογίζοντας και τους τόκους.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Γουώτσον για το Πανεπιστήμιο του Μπράουν αναφέρει ο πόλεμος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 134.000 Ιρακινούς πολίτες, ενώ υπολογίζοντας και εκείνους που έχασαν τη ζωή τους από τα αποτελέσματα της επιχείρησης ο αριθμός μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερος.
Εάν μπουν στο κάδρο τα θύματα από τις δυνάμεις ασφαλείας, αντάρτες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ο αριθμός μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 189.000, όπως αναφέρει η μελέτη.
Η έρευνα εκπονήθηκε και δημοσιεύεται με αφορμή τα δέκα χρόνια από την επέμβαση στο Ιράκ, η οποία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου του 2003.
Αποτελεί, επίσης, και μια συνέχεια της έκθεσης που είχε πραγματοποιήσει το 2011 για τα τότε δέκα χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου που υπολόγιζε το κόστος σε ζωές και δολάρια από τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράκ.
Εκείνη η μελέτη κατέγραφε ότι το συνολικό κόστος των πολέμων ήταν, το 2011, τουλάχιστον 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βασικά έξοδα από το θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ και επιπρόσθετες δεσμεύσεις, όπως ιατρικά έξοδα και επιδόματα στους βετεράνους του πολέμου.
Στην παρούσα μελέτη το κόστος έχει ήδη ανέβει σε πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια με τον αριθμό των ζωών που κόστισαν οι αιματηρές επεμβάσεις να ξεπερνάει τις 330.000
Σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι από τις τεράστιες απώλειες σε φάρμακα, ιατρικό προσωπικό και υποδομές μετά τις επεμβάσεις, την ώρα που το κόστος από τους τόκους και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των ΗΠΑ μπορεί να εκτοξευθεί σε πολλά περισσότερα τρισεκατομμύρια στα επόμενα σαράντα χρόνια ( π.χ. ασφαλιστικές καλύψεις και αναπηρικές συντάξεις βετεράνων».
Η έκθεση εξετάζει ακόμη τη μεγάλη επιβάρυνση στις ζωές των βετεράνων του πολέμου και τις οικογένειές τους, όπως και την κατακόρυφη αύξηση των κρατικών παροχών. Η έρευνα υπολογίζει ότι το κόστος μόνο για ιατρική περίθαλψη και αναπηρικά επιδόματα για τους βετεράνους έχει ήδη φθάσει στα 134,7 δισεκατομμύρια μέσα σε αυτά τα δώδεκα χρόνια πολέμων.
Μηδαμινά τα κέρδη
Στην έκθεση καταγράφεται, φυσικά, και η ματαιότητα των πολεμικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της δεύτερης εισβολής στο Ιράκ, καθώς τα κέρδη για τις ΗΠΑ ήταν μηδαμινά.
Ο πόλεμος όχι μόνο δεν έφερε τη δημοκρατία, αλλά οδήγησε στην τεράστια άνοδο ισλαμιστικών στρατιωτικών οργανώσεων φθάνοντας τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου, κατέστρεψε εντελώς ένα ούτως ή άλλως σαθρό σύστημα υγείας, ενώ τα 212 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τα σχέδια ανοικοδόμησης, που απέτυχε παταγωδώς, ξοδεύτηκαν κυρίως για την ασφάλεια ή «χάθηκαν» μέσα σε τεράστιες οικονομικές απάτες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, αποφάσισε να επέμβει στο Ιράκ έχοντας ως σημαία του τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντά Χουσεΐν τα οποία, βέβαια, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν σε κανένα σημείο της χώρας.
Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του πολέμου συνεχίζουν να αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είχαν εντοπίσει τέτοια οπλοστάσια , κάτι με το οποίο συμφώνησαν και άλλες χώρες.
Χαρακτηριστικά ο Στήβεν Μπούτσι, δεξί χέρι του τότε υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξακολουθεί να δηλώνει «έπρεπε να αναλάβουμε δράση» προσθέτοντας «χάρη στην επέμβαση στο Ιράκ διαλύθηκε η οργάνωση της Αλ Κάιντα».
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «Εάν είχαμε προβλέψει ότι τέτοια επέμβαση θα είχε αποτέλεσμα έστω τους μισούς από τους θανάτους, δεν θα την είχαμε πραγματοποιήσει».
Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει εκτεταμένη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στη χώρα, η δημοκρατία είναι ακόμη πολύ μακριά με τις αιματηρέ συγκρούσεις να συνεχίζονται και η καθημερινότητα των Ιρακινών κάθε άλλο παρά ειρηνική είναι με αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών και τυφλές επιθέσεις που κοστίζουν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους κάθε ημέρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει διαμηνύσει αρκετές φορές την επιστροφή χιλιάδων στρατιωτών τόσο από το Ιράκ όσο και από το Αφγανιστάν, ωστόσο, η απεμπλοκή από αυτές τις αιματηρές επιχειρήσεις μόνο εύκολη δεν αποδεικνύεται.