Στο 74% ανεβάζουν οι αγορές τις πιθανότητες χρεoκοπίας της Ελλάδας - iefimerida.gr

Στο 74% ανεβάζουν οι αγορές τις πιθανότητες χρεoκοπίας της Ελλάδας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιθανότητες χρεοκοπίας 74% στην Ελλάδα, δίνουν πλέον οι αγορές στη σκιά της νέας υποβάθμισης από τη STANDARD & POOR'S αλλά και του διαφαινόμενου αδιεξόδου στις διαβουλεύσεις που γίνονται σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο "πακέτο" βοήθειας προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων CMA, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν νωρίς το απόγευμα πάνω από τις 1.775 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι για να ασφαλιστεί 1 ευρώ ελληνικού Χρέους, οι αγορές ζητούν 1.775 ευρώ!

Ανάλογη είναι και η πίεση στα επιτόκια όλων των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, όπου το spread στα 10ετή ομόλογα άνοιξε έως και τις 1.480 μονάδες βάσης. Ως προς τα τελικά επιτόκια, όπως αυτά διαμορφώνονταν στις 5 το απόγευμα, του 10ετούς ήταν στο 17,4%, του 2ετούς στο 26,27%, του 3ετούς στο 27,18% και του 5ετούς στο 19%, αποτυπώνοντας τη πλήρη απαξίωση των ελληνικών τίτλων.

Κατόπιν τούτων, μόνο... ευχαριστημένο μπορεί να είναι το οικονομικό επιτελείο από την απόδοση της νέας έκδοσης των 6μηνων εντόκων γραμματίων, όπου το επιτόκιο έφτασε στο 4,96% έναντι 4,88% στη προηγούμενη δημοπρασία, όπου συν τοις άλλοις είχαν υποβληθεί προσφορές ύψους 4,474 δισ ευρώ έναντι 3,225 δισ ευρώ σήμερα. Τελικά το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ ευρώ και με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές που αναμένεται να κάνει αποδεκτές τη Πέμπτη, θα αντλήσει συνολικά 2 δισ ευρώ, τα οποία έρχονται σε μια στιγμή όπου τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο ναδίρ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ