Βουτιά στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης - Μειώθηκε κατά 67% - iefimerida.gr

Βουτιά στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης - Μειώθηκε κατά 67%

Βουτιά στη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης -Μειώθηκε κατά 67%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η μια όψη του νομίσματος είναι ότι σήμερα Παρασκευή θα πληρωθούν άλλα 37 εκατ. ευρώ σε περίπου 280.000 δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, ανεβάζοντας τις πληρωμές στα 52 εκατ. ευρώ. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει τόσο, που ενώ βρισκόμαστε έναν μήνα πριν το κλείσιμο της περιόδου 2012- 2013, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε το 1/7 του κονδυλίου που έχει προβλεφθεί για επίδομα θέρμανσης!

Ειδικότερα, είχαν προβλεφθεί 80 εκατ. ευρώ για το 2012 και άλλα 270 εκατ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις αποδείχθηκαν έως τώρα δυσανάλογα χαμηλές. Η αιτία είναι ότι πολλοί χρησιμοποίησαν με φειδώ το απόθεμα του φτηνού πετρελαίου θέρμανσης που είχαν προμηθευτεί έως τον Απρίλιο του 2012. Πέρα από αυτό, όμως, με δεδομένο ότι για να εισπράξεις το επίδομα θέρμανσης πρέπει πρώτα να αγοράσεις το πετρέλαιο σε τιμή περίπου 40 λεπτά το λίτρο υψηλότερη από πέρσι, ήταν προφανές ότι η ζήτηση για το επίδομα θα ήταν περιορισμένη.

Πέρα από την κοινωνική διάσταση του θέματος, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Ήδη τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την αύξηση του ΕΦΚ, τα σχετικά έσοδα κινούνται οριακά πάνω από τα περσινά επίπεδα, ενώ λόγω του ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά περίπου 67%, τα έσοδα του ΦΠΑ επί του πετρελαίου θέρμανσης έχουν υποστεί καθίζηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ