Από τις 12 Μαρτίου το GPS, το πρώτο σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης, αμερικάνικης προέλευσης, έχει τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή του, το Galileo. Η διαστημική πορεία της Ευρώπης πέρασε σε μια νέα εποχή μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή προσδιορισμού θέσης με χρήση του συστήματος Galileo.
Αποτελείται προς το παρόν από τέσσερις δορυφόρους και επίγειες εγκαταστάσεις. Οι δύο πρώτοι είχαν εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2011 με τους υπόλοιπους να ακολουθούν μετά από ένα χρόνο. Ο Marco Flacone υπεύθυνος για την λειτουργία του Galileo, εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή διαστημική Υπηρεσία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όταν ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των δύο τελευταίων δορυφόρων, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην δημιουργία των μηνυμάτων πλοήγησης και την διασπορά τους στου επίγειους δέκτες.»
Ο πρώτος γεωγραφικός προσδιορισμός με στοιχεία γεωγραφικού μήκους, πλάτους και υψόμετρου έγινε στο εργαστήριο της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας στο Noordwijk της Ολλανδίας, το πρωί της 12ης Μαρτίου. Η ακρίβεια ήταν της τάξης των 10 με 15 μέτρων, κάτι αποδεκτό λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη υποδομή που υπάρχει μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα εκτός από τους δορυφόρους χρησιμοποιήθηκαν δύο κέντρα ελέγχου στην Ιταλία και στην Γερμανία, τα οποία είναι συνδεδεμένα στο παγκόσμιο δίκτυο επίγειων σταθμών στην γηραιά ήπειρο.
Η δοκιμή αυτή έχει διττή σημασία, ιστορική και τεχνική. Από ιστορική σκοπιά, είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη επιτυγχάνει επίγειο εντοπισμό, χρησιμοποιώντας καθαρά δικά της μέσα. Από τεχνική σκοπιά, η χρήση μηνυμάτων πλοήγησης του Galileo ανοίγει τον δρόμο για επιπλέον δοκιμές πριν αρχίσει η ολική ανάπτυξη του συστήματος στο τέλος του χρόνου. Αναμένεται η εκτόξευση επιπλέον δορυφόρων και η δημιουργία περισσοτέρων επίγειων σταθμών έτσι ώστε η υπηρεσία να είναι διαθέσιμη προς το τέλος του 2014.
Το όλο εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε και ήρθε σε πέρας από την Ευρωπαϊκή διαστημική Υπηρεσία και την Κομισιόν με την πρώτη να λειτουργεί ως κύριος φορέας υλοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιες προσπάθειες καταβάλει και η Ρωσία με το δικό της σύστημα πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης με την ονομασία GLONASS, έχοντας θέσει σε τροχιά 29 δορυφόρους (23 επιχειρησιακούς) πετυχαίνοντας παγκόσμια κάλυψη και με ακρίβεια κάτω από 10 μέτρα. Βέβαια πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα συνεχίζουν να είναι οι ΗΠΑ με το GPS, το οποίο έχει καθιερωθεί παγκοσμίως. Έχει ετήσιο προϋπολογισμό 400 εκ. δολάρια, ξεκίνησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και διαχειρίζεται επίσης από αυτές.