Από τη στιγμή της εκλογής του ο Πάπας επιλέγει το όνομα που θα φέρει στη διάρκεια της θητείας του και έχει τρεις επιλογές: τη λατινική εκδοχή του βαφτιστικού του ονόματος, το όνομα ενός από τους προκατόχους του ή το όνομα ενός αγίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o νέος Πάπας διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, επιλογή καθόλου τυχαία αν λάβουμε υπόψιν το βίο του.
Ο Αργεντίνος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ταπεινό και συντηρητικό άνθρωπο. Ιδιαίτερα μορφωμένος με πτυχίο Χημείας, Θεολογίας και Ψυχολογίας, βοηθούσε ανέκαθεν τους φτωχούς και τους ανήμπορους, ενώ παίρνει θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Τις θέσεις του αυτές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι επέλεξε για Παπικό όνομα αυτό του ταπεινού Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, γεγονός που υποδηλώνει ξεκάθαρα την επιθυμία του για επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες. Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Φραγκίσκος από την Ασίζη, του οποίου το όνομα τιμάει ο νέος Πάπας;
Ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών, ο άγιος Φραγκίσκος γεννήθηκε στην Ασίζη της Ιταλίας, από πλούσια οικογένεια και πήρε μέρος σε εμφύλιους πολέμους. Ωστόσο κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας του είδε δύο οράματα που άλλαξαν για πάντα τη ζωη του και τον οδήγησαν στο δρόμο της, φιλανθρωπίας.
Έκτοτε, κύριο μέλημά του ήταν οι φτωχοί στους οποίους έδειχνε έμπρακτα την αγάπη του, ενώ συμμετείχε μαζί τους σε μια εξέγερση κατά των ευγενών, γεγονός που τον οδήγησε στη φυλακή για ένα χρόνο.
Ο πατέρας του που δε συμφωνούσε με αυτές τις αντιλήψεις τον αποκλήρωσε κι έτσι ο Άγιος Φραγκίσκος περιπλανήθηκε ντυμένος με έναν λιτό χιτώνα δεμένο με σκοινί κηρύσσοντας την ισότητα, την ειρήνη, την περιφρόνηση του πλούτου και την υπεροχή της φτώχειας, την αγάπη προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού, έμψυχα και άψυχα, τη στοργή στους λεπρούς.
Το μοναχικό τάγμα των Φραγκισκανών το ίδρυσε το 1209, αφού πέρασε τρία χρόνια ασκητικής ζωής. Οι οπαδοί του ολοένα πλήθαιναν και τελικά το τάγμα των Φραγκισκανών, πήρε και την έγκριση και του Πάπα Ινοκέντιου Γ΄.
Ο Φραγκίσκος της Ασίζης ταξίδεψε στην Γαλλία, την Ισπανία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και όταν τελικά επέστρεψε στην Ιταλία έθεσε κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του Φραγκισκανού τάγματος. Το 1224, ύστερα από σαράντα ημέρες προσευχής και νηστείας, είδε να αποτυπώνονται πάνω στο σώμα του τα στίγματα των πληγών του Ιησού, ενώ 4 χρόνια αργότερα και μετά τον θάνατό του ανακηρύχθηκε Άγιος από τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου.