Αυστηρές γραμμές βάζει η Τρόικα για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του μέτρου της διευκόλυνσης των συνεπών οφειλετών που έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ αλλά θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα εξακολουθεί να διατυπώνει ανησυχίες για τα πρόσθετα κεφάλαια που ενδεχομένως χρειαστούν οι τράπεζες στη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησής τους. Ετσι, οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία»:
1. Οι συνεπείς δανειολήπτες δεν θα πρέπει να πληρούν μόνο το κριτήριο του εισοδήματος των 25.000 ευρώ, αλλά το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων τους να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Το όριο το βγάζουν με βάση ενός πολλαπλασιαστή (5 επί το ύψος του εισοδήματος). Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει στην αύξηση του ποσού των 120.000 ευρώ, με δεδομένο ότι τα νοικοκυριά έχουν περισσότερα δάνεια.
2. Τρόικα και υπουργείο φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα κριτήριο. Το ανώτατο ύψος της περιουσίας (καταθέσεις και ακίνητα) που πρέπει να θεσπιστεί για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στη ρύθμιση, στις 300.000 ευρώ.
3. Οι δύο πλευρές αν και είχαν συμφωνήσει στην ετήσια επανεξέταση της περίπτωσης των δανειοληπτών που μπαίνουν στην τετραετή περίοδο χάριτος, ήγειρε αίφνης θέμα εξαμηνιαίου ελέγχου από τις τράπεζες, με την Αθήνα να αντιτείνει εποπτεία από την ΤτΕ.
4. Η τρόικα επίσης έθεσε θέμα εξαμηνιαίας αξιολόγησης όλου του θεσμικού πλαισίου θέμα στο οποίο η ελληνική πλευρά ζήτησε την επιστασία της ΤτΕ.
5. Οι δύο πλευρές φέρονται επίσης να έχουν καταλήξει στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος το επιτόκιο 1,5% που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του αντίστοιχου επιτοκίου της ΕΚΤ.