Ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη στην Κομισιόν: Σκιές διαπλοκής στο υπουργείο Ανάπτυξης - iefimerida.gr

Ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη στην Κομισιόν: Σκιές διαπλοκής στο υπουργείο Ανάπτυξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και της οδηγίας για την πρόσβαση των πολιτών σε περιβαλλοντικές πληροφορίες κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την παρέμβαση στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης.

Το κείμενο της ερώτησης, αναλυτικά έχει ως εξής:

«Σκιές διαπλοκής παρατηρούνται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 κατατέθηκε στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, με την οποία εντάχθηκε στις διαδικασίες "fast track" που προβλέπονται από το ν. 3894/2010 το επενδυτικό σχέδιο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ». Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την τουριστική ανάπτυξη πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών στη χερσόνησο Σίδερο του δήμου Σητείας που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA (GR 4320006). Η προσφυγή κατατέθηκε από κατοίκους της περιοχής στην οποία σχεδιάζεται να γίνει η επένδυση.

Οι προσφεύγοντες κάτοικοι κατέθεσαν επίσης αίτηση ώστε να τους χορηγηθούν από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων διοικητικά έγγραφα που αφορούν την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω ενώπιον του δικαστηρίου τους λόγους της προσφυγής τους. Συγκεκριμένα, τα έγγραφα αυτά είναι η αίτηση της εταιρείας προς την ελληνική διοίκηση και οι εισηγήσεις οργάνων του ελληνικού δημοσίου σχετικά με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

Η αίτηση των κατοίκων για τη χορήγηση των εγγράφων αυτών απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτουν έννομο συμφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:

Παραβιάζει η άρνηση παροχής των συγκεκριμένων πληροφοριών την οδηγία 2003/4 για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και τις σχετικές διατάξεις της συνθήκης του Άαρχους;

Επιπλέον, ο βασικός εταίρος και διαχειριστής (managing senior partner) της δικηγορικής εταιρείας που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας που σχεδιάζει την επένδυση στην Κρήτη ως ο νομικός σύμβουλός της στην Ελλάδα, συμμετέχει ταυτόχρονα ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) της υπηρεσίας του υπουργείου "Invest in Greeece". Το ΔΣ ενέκρινε στη συνεδρίαση της 18.9.2012 την εισήγηση της "Invest in Greece" σχετικά με το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Παραβιάζει τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου το γεγονός ότι η έγκριση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου από τη Διυπουργική Επιτροπή βασίστηκε σε εισήγηση του "Invest in Greeece" εγκεκριμένη από το ΔΣ στο οποίο συμμετέχει το συγκεκριμένο μέλος;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ