Στην απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη να απομακρύνει τμηματάρχη από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου επειδή «δεν είχε ψυχική επαφή» με τον διευθυντή του γραφείου του αναφέρεται ο Χρήστος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ, στο άρθρο του με τίτλο «Λογαριασμό σε ποιον δίνει;».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε να του απαντήσει μέσω twitter γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό: «Ο κ. Παπαχρήστος με σχολιάζει πάλι στα Νέα αλλά δεν δημοσιεύει την επιστολή μου που καταρρίπτει τα σχόλιά του. Ελπίζω να το πράξει αύριο».
Τι έγραφε το δημοσίευμα της εφημερίδας
Λογαριασμό σε ποιον δίνει;
Να το πάρουμε από την αρχή. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων. Τα κόμματα αυτά είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Σωστά μέχρι εδώ; Ωραία. Πάμε παρακάτω. Τα μέλη της κυβέρνησης αναφέρονται για ό,τι κάνουν στον Πρωθυπουργό, ή στους εντεταλμένους από εκείνον υπουργούς και στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου. Εντάξει και με αυτό; Πολύ ωραία, συνεχίζουμε: όταν ένα μέλος της κυβέρνησης παίρνει αποφάσεις οι οποίες έχουν εξόφθαλμα το στοιχείο της κομματικοποίησης της κρατικής μηχανής, σε ποιον δίνει αναφορά; Ποιος εγκρίνει τις αποφάσεις του; Και ποια ακριβώς είναι η συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις των κυβερνητικών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση;
Πάσα εξήγηση δεκτή, διότι προτίθεμαι αυτή τη στιγμή να βάλω πρόχειρο διαγώνισμα, με θέμα «ποιος ελέγχει τον Notis (Μηταράκη, και όχι Σφακιανάκη) για όσα κάνει στο υπουργείο Ανάπτυξης», δεδομένου ότι με τίμησε χθες δι' επιστολής στην οποία αναφέρει: «Αντιλαμβάνομαι ότι οι αλλαγές αυτές (στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων) έχουν ενοχλήσει πολλούς, ωστόσο αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι η αμφισβήτηση του δικαιώματος ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου του Κοινοβουλίου και στελέχους της κυβέρνησης να ασκεί πολιτική». Σωστός! Έχει δίκιο. Θέλει να ασκεί πολιτική. Αλλά τι είδους πολιτική; Διότι αν είναι σαν αυτή που χθες ανέφερα σχετικά με την επανάκαμψη στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου – τομέας κρίσιμος, κρισιμότατος σε αυτή τη φάση που περνά η χώρα – εκείνων που είχαν απομακρυνθεί πέρυσι από την Αννα Διαμαντοπούλου, για τους γνωστούς λόγους που βαριέμαι να επαναλάβω (κατά σύμπτωση, όλοι νεοδημοκράτες), με την ευκαιρία της σύλληψης τεσσάρων συναδέλφων τους για διαφθορά, συγγνώμη, αλλά αυτή δεν είναι πολιτική. Και επειδή τον κόβω πολύ φουριόζο τον κύριο υφυπουργό, σημειώνω σήμερα ότι το κερασάκι στην τούρτα της πολιτικής αυτονομίας που διεκδικεί ήταν η απομάκρυνση της τμηματάρχη της ΓΔΙΕ. Γιατί απομακρύνθηκε η κυρία τμηματάρχης; Διότι, όπως της εξήγησε ο κύριος υφυπουργός, «δεν είχε ψυχική επαφή» με τον διευθυντή του γραφείου του!
Για να είμαι ειλικρινής, αγνοούσα παντελώς ότι η «ψυχική επαφή» με τον διευθυντή του εν λόγω υφυπουργού αποτελεί προϋπόθεση για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά επειδή αυτές εκλείπουν παντελώς, ο πρόεδρος Αντώνης τι λέει για όλα αυτά; Εχει «ψυχική επαφή» με τον υφυπουργό του;
Δεν είναι και για βιασύνη...
Για τους άλλους δύο που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον πρόεδρο Βαγγέλη και τον πρόεδρο Φώτη, δεν το συζητώ, προφανώς έχουν «ψυχική επαφή» με τον Notis όπως και με τον προϊστάμενό του υπουργό αεροπορικών εταιρειών Χατζηδάκη. Αλλιώς, θα αντιδρούσαν, θα έβαζαν θέμα. Δεν κάνουν τίποτε, άρα με οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι έχουν «ψυχική επαφή». Εγώ, πάλι, χωρίς να διαθέτω το κληρονομικό χάρισμα το οποίο διαθέτουν άφθονο πρέπει να παραδεχθώ άλλοι συνάδελφοί μου, εκτιμώ ότι ο επερχόμενος ανασχηματισμός θα είναι μια καλή ευκαιρία να λυθούν ορισμένα τέτοια ζητήματα.