Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία παίρνει σιγά σιγά «φωτιά» και οι αντίπαλοι παίρνουν θέσεις μάχης με το νέο κόμμα που τίθεται κατά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος να προκαλεί ενδιαφέρον.
Το βράδυ της Δευτέρας το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στην Φρανκφούρτη, μέσα σε μια κατάμεστη από 1.200 άτομα αίθουσα παρουσία πολλών δημοσιογράφων.
«Πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε άδικο όταν έλεγε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα σχέδια βοήθειας των εταίρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε ο Κόνραντ Άνταμ, πρώην αρθρογράφος των συντηρητικών εφημερίδων Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ και Ντι Βελτ, ο οποίος μετείχε στην ίδρυση του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία».
«Θέλουμε η κάθε χώρα που δεν θέλει πλέον ή δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο ευρώ να έχει την δυνατότητα να βγει», εξήγησε.
Για τους ιδρυτές του κινήματος, στους κόλπους του οποίου οι καθηγητές-οικονομολόγοι εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, όλα ξεκίνησαν με το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα το Μάιο του 2010, το οποίο ήρθε σε αντίθεση με την ρήτρα των ευρωπαϊκών συνθηκών για τη "μη διάσωση" , η οποία όριζε ότι κάθε κράτος ευθύνεται το ίδιο για το χρέος του.
«Οι ελίτ μας προσπαθούν να καθοσιώσουν το ευρώ», σημείωσε παράλληλα ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας άλλος από τους ιδρυτές του νέου κόμματος, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου της Έσσης και δοκιμιογράφος.
«Είναι μια προσπάθεια να υπερισχύσει αυτό που δεν λειτουργεί ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά», σημείωσε, δεχόμενος θερμά χειροκροτήματα.
Το κίνημα «Εναλλακτική για την Γερμανία», το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα στο Βερολίνο, θέλει να οργανωθεί γρήγορα για να είναι σε θέση να μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να ανακόψει την πορεία της Μέρκελ, η οποία είναι προς το παρόν το φαβορί για την καγκελαρία.
Αυτή ακριβώς η ρητορική του κόμματος, σε μια χώρα, μάλιστα, που προβάλλεται ως υπερασπιστής και στυλοβάτης του ευρώ, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ,σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες από το περιοδικό Φόκους (Focus), ένας Γερμανός στους 4 μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ψηφίζει υπέρ ενός κόμματος που προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.
Αλλωστε το παράδειγμα του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία έχει «θορυβήσει» αρκετούς.