Ξαναμπήκε γερά η Gazprom στο παιχνίδι για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ - iefimerida.gr

Ξαναμπήκε γερά η Gazprom στο παιχνίδι για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα κατέφτασε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση 45 λεπτών με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Μίλερ, από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία και εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Πούτιν, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπεβλήθη από τη ρωσική πλευρά. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών (η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις) βρέθηκε το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τη συζήτηση (έγινε τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία μεταφραστών, στα αγγλικά) και κρίνουν πολύ σημαντικό το ταξίδι-αστραπή του Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος αμέσως μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα έφυγε για την Κίνα.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μίλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Gazprom για την ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, τον αγωγό Southstream αλλά και τη συμμετοχή σε ελληνικές επιχειρήσεις και σταθμούς παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σε προβλήματα της προκήρυξης από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Για παράδειγμα, στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει όρος η εγγυητική επιστολή του πλειοδότη, η οποία επιβάλλεται να είναι το 20% του συνολικού ποσού της αξίας της πώλησης (υπολογίζεται σε 180-200 εκατ. ευρώ) χάνονται υπέρ του ελληνικού δημοσίου αν η συμφωνία δεν καρποφορήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ