Σε νέο επίπεδο- ρεκόρ εκτοξεύθηκε το επιτοκιακό περιθώριο (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά από την υποβάθμιση χθες το βράδυ του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's στην κατηγορία CCC, τη χαμηλότερη που έχει απονείμει ο συγκεκριμένος Οίκος, παγκοσμίως.
Το spread κινείται στις 1.430 μονάδες βάσης (14,3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ νωρίτερα το πρωί είχε υπερβεί και τις 1.470 μονάδες βάσης.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ οδήγησε χθες το βράδυ στη σημαντική υποχώρηση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.
Το ευρώ έφθασε σε νέο χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, με την ισοτιμία του να κινείται προς το 1,20, ενώ υποχώρησε κάτω από τα 1,44 δολάρια.
Σήμερα το πρωί, το ευρώ ανέκαμψε πάνω από τα 1,44 δολάρια και στα 1,21 ελβετικά φράγκα. Έντονη άνοδος σημειώνεται και στις αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας - έφθασαν το 10,66% και το 11,34%, αντίστοιχα - στο χθεσινό κλείσιμο.
Ο S&P ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα να επιβληθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πολιτικούς - είτε μέσω μίας ανταλλαγής ομολόγων ή με την επιμήκυνση του χρόνου λήξης τους - για να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων στο νέο πακέτο βοήθειας. «Κατά την άποψη μας, οι όποιες τέτοιες συναλλαγές θα γίνουν πιθανότατα με όρους δυσμενέστερους σε σχέση με το χρέος που αναχρηματοδοτείται και θα τις θεωρούσαμε ως ντε φάκτο χρεοκοπία, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα κριτήρια του S&P», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε μία τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε ο οίκος, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωνόταν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), ενώ η αξιολόγηση για το χρέος της χώρας θα μειωνόταν στη βαθμίδα D.