Προσέγγιση βήμα-βήμα με την Τρόικα - Καταρχάς συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια - iefimerida.gr

Προσέγγιση βήμα-βήμα με την Τρόικα - Καταρχάς συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Προσέγγιση βήμα-βήμα με την Τρόικα -Καταρχήν συμφωανία για τα κοκκινα δάνεια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με ανοικτό πάντα το θέμα του Δημοσίου αλλά με σαφή βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών προς Ταμεία και Δημόσιο, ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επιχειρήθηκε να στρωθεί ο δρόμος για το τετ-α-τετ Σαμαρά - Τρόικα.

Ενισχύοντας την άποψη ότι η Τρόικα χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης τα σχέδια ρυθμίσεων, προκειμένου να πιέσει εκεί που πραγματικά στόχευε εξαρχής, δηλαδή την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, η εικόνα που έδιναν στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας είναι ότι στις επαφές που θα γίνουν με τα τεχνικά κλιμάκια, θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων, καθώς η συμφωνία επί της αρχής έχει επιτευχθεί. Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολονύκτια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, εμφανίστηκε συγκρατημένος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει κανένα θέμα», για να συμπληρώσει με νόημα ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση ως προς τον αριθμό των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα αναζητείται ταυτόσημο σύστημα δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και Δημόσιο- όντας έτσι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας που τόνισαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν ταυτόσημες ρυθμίσεις- και γι' αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η αποχώρηση της Τρόικας. «Καρφώνοντας», δε, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι εάν είχε κλείσει το θέμα του Δημοσίου, η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα θα ήταν πιο εύκολη.

«Αγκάθι» το θέμα του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα

«Αγκάθι» παραμένει και το θέμα του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα, καθώς η Τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται από τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και επιμένει στη διατήρηση του ισχύοντος Εκτακτου Τέλους για μια ακόμα χρονιά, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αποστάσεις για τα προβληματικά δάνεια

Ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο ρύθμισης των προβληματικών δανείων, με φόντο τις δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών, οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν διαφωνεί ως προς το εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ, ενώ για το επιτόκιο η ελληνική πλευρά ζητούσε να είναι 1,5% σταθερό, αλλά φαίνεται ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν σε 1,5% κυμαινόμενο, συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ. Για την περίοδο χάριτος, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει τα 4 έτη, με αξιολόγηση στα 2 χρόνια. Μετά από τις διαπραγματεύσεις, φέρεται να καταλήγουν σε περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση.

Ανοικτό το θέμα της προστασίας της 1ης κατοικίας

Ανοικτό παραμένει το θέμα της προστασίας της 1ης κατοικίας, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την προστασία για 1η κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ. Η Τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται ότι επιμένει πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.).

Δεύτερο «μέτωπο» διαφωνίας φαίνεται ότι είναι οι τροποποιήσεις στον «νόμο Κατσέλη» και ειδικότερα το ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει, το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης και όχι κάτω από 40 ευρώ, κάτι που δεν δέχεται η Τρόικα. «Η Τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν θα είχε κανένα νόημα μια ρύθμιση που θα απείχε πολύ από το αρχικό σχέδιο.

Για τις δόσεις των οφειλών - Ζητούν τον αριθμό όσων υπαχθούν σε ρυθμίσεις

Ως προς το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών, καθοριστικής σημασίας θα είναι η σημερινή σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η Τρόικα έχει ρίξει νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη έως 48 δόσεις για την έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και έως 18 δόσεις για το μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης, αντί των 36 και 12 δόσεων αντιστοίχως που ζητούσε έως χθες.

Οσον αφορά, πάντως, τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν ανεβάζει τον πήχη των δόσεων πάνω από τις 36. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα ζητά στοιχεία για τον αριθμό αυτών που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις αλλά και για τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ