Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της Τρόικα με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα ζητήματα που εκκρεμούν πριν από τη χορήγηση της δόσης του Μαρτίου.
Την Κυριακή, το κλιμάκιο της Τρόικα είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ανώτερου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση τού Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών: «Σήμερα δεν καταλήξαμε σε τίποτε. Συνεχίζουμε να αποτιμούμε, και εμείς και εκείνοι, τις δράσεις».
Κάτι ανάλογο συνέβη νωρίτερα, στη συνάντηση της Τρόικα με ανώτερους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και διοικητές Ταμείων που, αν και έγινε λόγος για «σημαντική πρόοδο», ουσιαστικά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μία συμφωνία αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «επιθυμία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια», πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη, για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.
Η Τρόικα θα έχει εκ νέου συνάντηση τη Δευτέρα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον Αντώνη Μανιτάκη, για το θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης του δημόσιου τομέα, που αποτελεί ένα από τα δύο «διαρθρωτικά ορόσημα» (το άλλο είναι οι τιμές των φαρμάκων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Τα εκκρεμή θέματα
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη επιδώσει στην Τρόικα συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, έχουν επιδώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών, κ.ά. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο εάν η Τρόικα ζητά απολύσεις, αλλά επιβεβαίωσε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη δηλώσει, είναι η άμεση απόλυση 7.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα στη σύσκεψη. Όμως, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ο νέος φόρος, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για ένα ακόμα έτος (το 2013).
Ειδικότερα, όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.
Παράλληλα, οι δανειστές εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση,ενώ πλήρες αδιέξοδο υπάρχει και στις ρυθμίσεις για τα ενημερωμένα ενυπόθηκα δάνεια. Η κυβερνητική πλευρά επιμένει ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί, η «μαύρη τρύπα» που θα μείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών θα κινείται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ από την πλευρά των τραπεζών γίνεται εκτίμηση για τριπλάσιο ποσό, δηλαδή περίπου 3 δισ. κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την Τρόικα. Φυσικά από όλες τις πλευρές γίνεται κατανοητή και αποδεκτή η ανάγκη της ρύθμισης, αλλά η διαφορά των εκτιμήσεων είναι χαώδης.
Στη σκιά των παραιτήσεων
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται «υπό τη σκιά» των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, αλλά, κυρίως, του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου.
Καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου να επιφέρει νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η τρόικα αναμένει το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως δε, ανέφερε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, δεν ετέθη ζήτημα από την τρόικα να πληρωθεί η θέση από αλλοδαπό τεχνοκράτη.
Τρόικα: «Χάθηκε χρόνος»
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς δεν ήταν καλά προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά και αναρωτιούνται εάν η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι απόρροια ενός τακτικού ελιγμού ή απλώς φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει υποσχεθεί.
Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να εμποδίζεται η υλοποίηση του αρχικού σχεδίου, το οποίο προέβλεπε πως η διαπραγμάτευση και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα είχαν τελειώσει έως τις 4 Απριλίου, έτσι ώστε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group, να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της Τρόικα, εάν δεν «τρέξουν» οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, «δύσκολα θα προλάβουμε».
Κυβερνητικό «όχι» σε νέα λιτότητα
Η βασική επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι σιγά-σιγά να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε απόλυτα με τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι αποκρατικοποιήσεις.