Liberation: Οι οίκοι αξιολόγησης χάνουν το κύρος τους - iefimerida.gr

Liberation: Οι οίκοι αξιολόγησης χάνουν το κύρος τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ύποπτοι ότι απείλησαν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και των κρατών με τους υψηλότερους δείκτες (ΑΑΑ) πιστοληπτικής αξιολόγησης στην Ευρώπη θεωρούνται οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, Standard & Poor's και Fitch, γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Liberation o Ζαν Κατρεμέρ.

Στη σχετική ανάλυση με τίτλο «Οι οίκοι αξιολόγησης χάνουν την αξιοπιστία τους», ο γνωστός δημοσιογράφος επισημαίνει οτι οι εν λόγω οίκοι αφού υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα των «περιφερειακών» κρατών της ευρωζώνης σε διάστημα 18 μηνών, απειλούν αυτή τη στιγμή να κηρύξουν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

«Ο λόγος; Διότι τα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν το ενδεχόμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού χρηματοοικονομικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια λύση που θα επέτρεπε στη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, την οποία οι ίδιοι εκτιμούν ως δεδομένη».

Από την άλλη πλευρά, στην ήδη υπάρχουσα νευρικότητα των χρηματαγορών, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης «επιτίθενται» τώρα και κατά των 14 κρατών με τους υψηλότερους βαθμούς πιστοληπτικής ικανότητας, γράφει ο Κατρεμέρ.

Έτσι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ανακοίνωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ) της Γαλλίας ή της Αυστρίας, χάρη στην οποία τα κράτη αυτά έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται στις αγορές με το χαμηλότερο κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος Γάλλος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέρ για θέματα Εσωτερικής Αγοράς επισημαίνει: «Θα μπορούσαμε να θέσουμε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν οι οίκοι αξιολόγησης στην κρίση της ευρωζώνης».

«Για αυτούς, η οικονομική στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, εξασφαλίζει αποκλειστικά τη ρευστότητα για ένα χρόνο και όχι υποχρεωτικά και τη φερεγγυότητα τους», επισημαίνει από την πλευρά του ο καθηγητής οικονομικών επιστημών Λόρενς Μπουν.

Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «τουλάχιστον 50%» σε χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, σημειώνεται, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, με τον Μπαρνιέρ να τονίζει την ανάγκη «επιβολής ρυθμίσεων για τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικότερο βαθμό από αυτές που ισχύουν σήμερα».

πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ