Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών διαψεύδουν τις οριζόντιες μειώσεις 40% στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. «Πληροφορίες που έχουν δει σήμερα το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για οριζόντιες περικοπές αποδοχών έως 40% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου, αναφέροντας ως πηγή εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στο πλαίσιο του Νέου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός του Νέου Μισθολογίου αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα, προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο Δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας».
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα γίνει σταδιακά για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο και άμεσα για τους νεοδιοριζόμενους και περιλαμβάνει όχι μόνον περικοπή και κατάργηση των λεγόμενων μέχρι τώρα ειδικών επιδομάτων, αλλά και μείωση των επιδομάτων που θα διατηρηθούν, όπως κίνητρο απόδοσης και οικογενειακά. Η νέα συμφωνία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:
Μαχαίρι έως και 40% στις αποδοχές υπαλλήλων που βρίσκονται πάνω από τα 2.000 ευρώ το μήνα με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και ταυτόχρονη μείωση και ενσωμάτωση στο βασικό μισθό μέρους των γενικών επιδομάτων που αναμένεται να διατηρηθούν. Τα νέα επώδυνα μέτρα «κλειδώνουν» αυτήν την εβδομάδα και συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς. Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αρχίζει τις προσεχείς ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ αύριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί ο βασικός εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου.
Θεσμοθετείται εισφορά 3% για την ανεργία επί των μεικτών αποδοχών, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στον δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο με τη θεσμοθέτηση της νέας εισφοράς. Μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Στις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά 30 ευρώ τον μήνα περίπου, ενώ στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, το ποσό της περικοπής ξεπερνά τα 45 ευρώ. Μείωση των υπερωριών και των εξόδων μετακίνησης για υπηρεσιακούς λόγους. Αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης η οποία θα γίνεται κάθε 4 ή 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει συμπληρώσει 29 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.585 ευρώ. Με την επιβολή "παγώματος" του μισθού μέσω της απόδοσης του ποσού ωρίμανσης κάθε 4 ή 5 χρόνια, θα χάσει περίπου 70-80 ευρώ τον μήνα.
Η σταδιακή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου που θα επιφέρει σύγκλιση των μισθών του δημόσιου τομέα με τις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 3 ετών προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι με το Ενιαίο Μισθολόγιο και σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που θα επιβληθούν, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 10-40% ανάλογα με τις αποδοχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικονομηθούν 2,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου μέχρι το 2015.
Η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαία κλίμακα αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας τον 13ο και 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Ετσι οι ετήσιες αποδοχές ενός νεοδιόριστου δημοσίου υπαλλήλου ΥΕ που είναι 9.532 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν τις 10.360 ευρώ που αντιστοιχούν στον συνάδελφό τους στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί).
Ελάχιστες θα είναι στο μέλλον και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία ένας προς πέντε είναι από την αρχή του χρόνου ένας προς δέκα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο στόχος που ήθελε μέχρι πρότινος την αναλογία ένας προς πέντε να επανέρχεται μετά το 2012 δεν φαίνεται να ευδοκιμεί καθώς, όπως όλα δείχνουν, η αναλογία που θα σταθεί η μπίλια θα είναι στο ένας προς επτά, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε επτά υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.
Δύο άλλα μέτρα για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στο Δημόσιο και την εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη μέχρι το 2015 είναι οι απολύσεις υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου, των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν επειδή ο φορέας τους θα καταργηθεί ή θα συγχωνευτεί με άλλους μαζί με τη μεσοβέζικη λύση που έχει προταθεί για μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ με εξετάσεις για ανακατάληψη της θέσης από τον εργαζόμενο και ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι θα δοθεί εναλλακτικά η δυνατότητα σε υπαλλήλους που θα βρίσκονται στον αέρα, επειδή καταργήθηκε η θέση τους, να μην πάρουν μέρος στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για μετάταξη, αλλά να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα τεθούν εκτός υπηρεσίας για ένα χρονικό διάστημα που αναμένεται να είναι από τρία έως πέντε χρόνια.