Πλήρες αδιέξοδο διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταμερούς σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συζητηθεί το νομοσχέδιο που θα αφορά σε ρυθμίσεις για τα ενημερωμένα ενυπόθηκα δάνεια.
Στη συνάντηση μετείχαν εκτός από στελέχη της ΤτΕ, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και η Τρόικα.
Παρά το καλό κλίμα της συνάντησης, ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία σύγκληση στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών που αποτελούν και το αγκάθι για να δοθεί το πράσινο φως της ρύθμισης.
Η κυβερνητική πλευρά επιμένει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η «μαύρη τρύπα» που θα μείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών θα κινείται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ από την πλευρά των τραπεζών γίνεται εκτίμηση για τριπλάσιο ποσό, δηλαδή περίπου 3 δισ. κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την Τρόικα.
Φυσικά από όλες τις πλευρές γίνεται κατανοητή και αποδεκτή η ανάγκη της ρύθμισης, αλλά η διαφορά των εκτιμήσεων είναι χαώδης.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η σημερινή εκτίμηση της κατάστασης αλλά οι μελλοντικές προοπτικές καθώς ναι μεν σήμερα διαπιστώνεται ότι τα δύο στα δέκα δάνεια είναι «κόκκινα», ποσοστό το οποίο δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.
Από την πλευρά της Τρόικα αυτό που κυρίως ζητείται είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες σύμφωνα με τις οποίες θα διασφαλιστεί το ύψος της ζημιάς για τις τράπεζες καθώς και η μη κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων από την πλευρά των δανειοληπτών είτε με ευθύνη των τραπεζών, είτε μετά από δικαστικές αποφάσεις.