H οικονομική κρίση δημιουργεί νέες ανάγκες και άτομα εκπαιδευμένα να προσφέρουν υπηρεσίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν φανταζόμασταν ότι θα μας χρειάζονταν. Δεδομένου ότι πολλοί καταφεύγουν πλέον στα συσσίττια για να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους γεύμα προκύπτει η ανάγκη να βρεθούν άτομα τα οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες αυτές. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει ο ΕΦΕΤ.
Ετσι ο ΕΦΕΤ ξεκίνησε προγράμματα κατάρτισης απασχολούμενων - εθελοντών σε συσσίτια και μονάδες διανομής τροφίμων για απόρους, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Τα σεμινάρια κατάρτισης παρέχονται δωρεάν και μετά τη λήξη τους θα δοθεί επίσημη πιστοποίηση στους επιτυχόντες / εκπαιδευόμενους χειριστές τροφίμων.
Τα σεμινάρια καλύπτουν δύο βασικούς άξονες εκπαίδευσης:
- τη διασφάλιση της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων τροφίμων ή γευμάτων και
- τη συνδρομή του ΕΦΕΤ στο σχεδιασμό διατροφικών οδηγιών (όπως ενδεικτικά μενού) που να καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά των ανθρώπων που προσέρχονται στα συσσίτια.
Η αρχή έγινε την Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο δήμο Κηφισιάς, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο δήμο της χώρας για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ. Το μονοήμερο πρόγραμμα κατάρτισης διεξήχθη σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Μέριμνα» του δήμου Κηφισιάς, σε αίθουσα του δημαρχείου.