Βloomberg: «Ψυχρός πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας για την Ελλάδα» - iefimerida.gr

Βloomberg: «Ψυχρός πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας για την Ελλάδα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψυχρός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα και τη Γερμανία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο όμως εκτιμά ότι η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά που οι δυο τους πιθανότατα θα αναγκαστούν να έρθουν σε συμβιβασμό.

«Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρωζώνη είναι περίπου όπως ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο: και οι δύο πλευρές δείχνουν όπλα, τα οποία θα ήταν τρομακτικό να χρησιμοποιήσουν», σχολίασε αναλυτής του Centre for European Reform στο Λονδίνο. «Όλα θα "παιχτούν" στο αν γίνεται να παραταθούν οι ωριμάνσεις του χρέους χωρίς να θεωρηθεί αυτό πιστωτικό γεγονός», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται στα χαρακώματα σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε διάστημα 14 μηνών. Ο Τρισέ χαρακτήρισε πρόσφατα «τεράστιο λάθος» μια πιθανή εμπλοκή των ιδιωτών στη συμφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η οποία θα εγγυάται την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τους επόμενους μήνες, το ΔΝΤ απειλεί να σταματήσει να πληρώνει το μερίδιο του δανείου που του αναλογεί.

«Οι χαράσσοντες την πολιτική στην Ευρώπη παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο διακυβεύονται πολλά και ο Τρισέ δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανταποκριθεί», δήλωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στην Ευρώπη. «Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο (Τρισέ) θα είναι πραγματιστής αν τεθεί θέμα διάσωσης του ευρώ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα χρέος Γερμανία Τρισέ ΕΚΤ Σόιμπλε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ