Στην Προανακριτική Επιτροπή κατέθεσε, το πρωί της Πέμπτης, ο προϊστάμενος Περιφερειακών Επενδύσεων του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαντούβαλος κατέθεσε στην Επιτροπή έναν κατάλογο από απαντήσεις ελληνικών και ξένων τραπεζών για λογαριασμούς των τεσσάρων στενών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος είναι ασαφής, χωρίς στοιχεία και μη αξιοποιήσιμος. Δεν υπάρχουν ούτε το ύψος των λογαριασμών, ούτε οι κινήσεις και οι διαδρομές τους, αλλά ούτε και χρονολογίες.
Μη αξιοποιήσιμο φέρεται να τον χαρακτήρισε και ο κ. Μαντούβαλος, σημειώνοντας ότι και το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία από τις τράπεζες, που είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.
Εξοργισμένος ο Πεπόνης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έστειλε τον κατάλογο και στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος τους τον επέστρεψε ως «απαράδεκτο και μη αξιοποιήσιμο», ζητώντας περαιτέρω στοιχεία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στην ίδια γραμμή θα κινηθούν και τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητώντας τη σύνταξη ολοκληρωμένου πορίσματος, που- όπως εκτιμάται- θα χρειαστεί χρόνος για να σταλεί στη Βουλή.
Με την προϋπόθεση πως τα μέλη της Προανακριτικής θα έχουν στα χέρια τους το πόρισμα του ΣΔΟΕ, από την Τρίτη θα αρχίσουν να καταθέτουν και οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Προανακριτική μετ' εμποδίων
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα ζητήσει από το ΣΔΟΕ να ολοκληρώσει και να παραδώσει στην Επιτροπή το πόρισμα επί του φορολογικού ελέγχου στις ξαδέρφες Παπακωνσταντίνου, ώστε τα μέλη της να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία, πριν από την κατάθεση των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών, που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν τα στοιχεία έχουν φθάσει έως την Παρασκευή, τότε από την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσουν στην προανακριτική οι καταθέσεις τους.
Καταγγελία για συσκότιση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ
Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με βασικούς συντελεστές το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ να διευρύνει τον κατάλογο με τα πολιτικά πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν αποκλειστικά στους οικονομικούς εισαγγελείς προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Με πεντασέλιδη ανακοίνωσή τους που υπογράφουν οι Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζουν ότι οι πρακτικές αυτές «όχι μόνο δεν οδηγούν στη διαλεύκανση αλλά συσκοτίζουν την υπόθεση και επιτελούν σκοπιμότητες ξένες προς την ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας».
Ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν
Πρόκειται για τους μάρτυρες Ιωάννη Ραγκούση, Φίλιππο Σαχινίδη, Παντελή Οικονόμου, Γιάννη Στουρνάρα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και για τους Δημήτρη Κανελλόπουλο (διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού ο οποίος προσκόμισε το USB «κλώνο» του Ιωάννη Διώτη, στο ΣΔΟΕ), Κρις Πιγκάλ (εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην χώρα μας ο οποίος αποθάρρυνε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναζητήσουν τη λίστα), Χάρη Παμπούκη (το όνομά του περιλαμβάνεται στις σημειώσεις που κατέθεσε στην επιτροπή ο Ελληνας πρέσβης στο Παρίσι που παρέλαβε το δεύτερο CD), Παναγιώτη Νεφελούδη (επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος) κ.α.
Η επιχειρηματολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην οποία καταλογίζεται ότι «ενεργεί μεθοδευμένα προς περιορισμό της Επιτροπής» εντάσσεται και η προσπάθεια να μην κληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική πρόταση διατύπωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η οποία ωστόσο δεν υπερψηφίστηκε. Αντίθετα αποφασίστηκε να μην κληθεί ο Λουκάς Παπαδήμος.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα όπως και για τους «ουσιώδεις μάρτυρες Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη» αποφασίσθηκε, από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική, να μην εξετασθούν από την Επιτροπή, αλλά από Εισαγγελέα. Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε να μην κληθεί στην Επιτροπή, ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η πρότασή του απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Παπαχελάς, Δρούτσας, Πιγκάλ
Τελικά, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να μην εξεταστούν από την προανακριτική αλλά από εισαγγελέα και οι μάρτυρες: Αλέξης Παπαχελάς, Δημήτρης Δρούτσας και Κρις Πιγκάλ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «η ίδια διαδικασία αποκλεισμού από την εξέταση ενώπιον της επιτροπής και παραπομπής της εξέτασής τους σε εισαγγελέα (χωρίς να διασφαλίζεται καν η εξέτασή τους από εισαγγελέα που γνωρίζει την υπόθεση) ακολουθήθηκε για τη σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής:
Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ
« Α) το πρόσωπο που φέρεται ότι έφερε το επίμαχο C.D. στην Ελλάδα, Πέτρος Σκληρός, οδηγός της Πρεσβείας στο Παρίσι, του οποίου τα έξοδα φέρονται ότι καλύφθηκαν ιδιωτικώς από τον Πρέσβυ Χαλαστάνη χωρίς να έχουν εγκριθεί αρμοδίως...
Β) ο Χάρης Παμπούκης, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στις σημειώσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Χαλαστάνης για τις επίμαχες ημέρες.
Γ-Δ) Οι Θεμιστοκλής Λιανόπουλος και Αντώνιος Νανόπουλος, συντονιστές ομάδων του Υπουργείου Οικονομικών για τους οποίους έχει προκύψει ότι είχαν άμεση γνώση περιστατικών που σχετίζονται με το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ και είχαν σχετική αρμοδιότητα συντονισμού της φορολόγησης μεγάλου πλούτου.
Ε) Ο Παναγιώτης Νικολούδης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο οποίος, καταθέτοντας την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποκάλυψε νέες πτυχές της υπόθεσης».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο περιορισμός διερεύνησης της επιτροπής «εξυπηρετεί την μη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης».