Ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήξερε να ταράσσει τα νερά της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής με τις απόψεις αλλά και τις δηλώσεις του.
Το σίγουρο είναι πως ήξερε να τροφοδοτεί τον Τύπο με πρωτοσέλιδα που προκαλούσαν.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του αφορούσαν:
Το διάβολο: Μιλώντας στα Ηνωμένα Εθνη το 2006, ο Τσάβες χαρακτήρισε τον Τζορτζ Μπους «διάβολο». Είπε χαρακτηριστικά: «Χθες, ο διάβολος ήρθε εδώ. Ακριβώς εδώ. Κι ακόμη και σήμερα η αίθουσα μυρίζει θειάφι».
Τον πλανήτη Αρη: Πιστός στην άποψή του ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός δήλωσε: «Πάντα έλεγα ότι δεν θα ήταν περίεργο αν υπήρχε πολιτισμός στον Αρη, όμως ίσως αυτός να τελείωσε όταν έφτασε εκεί ο καπιταλισμός. Ο ιμπεριαλισμός αποτέλειωσε τον πλανήτη».
Τις απόκριες: «Το να μεταμφιέζεται μια οικογένεια σε μάγισσες, είναι ενάντια στα έθιμά μας, είναι ένα παιχνίδι τρόμου, πολύ κατάλληλο για την αμερικανική κουλτούρα, ώστε να εκφοβίζουν τις άλλες χώρες και τους κατοίκους τους».
Το twitter: Πριν ο ίδιος γίνει φανατικός του twitter το είχε χαρακτηρίσει «εργαλείο τρομοκρατίας».
Τα εμφυτεύματα σιλικόνης: Ούτε οι πλαστικές επεμβάσεις διέφυγαν της προσοχής του Κομαντάντε. Χαρακτήρισε τα εμφυτεύματα στήθους «ακατάλληλα για μια επαναστατική Βενεζουέλα» και είχε εγκαλέσει τους γιατρούς που προσπαθούσαν να πείσουν τις γυναίκες ότι «αν δεν έχουν μεγάλα στήθη πρέπει να αισθάνονται άσχημα».
Την barbie και το playstation: Μιλώντας για την Barbie ανέφερε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την κουλτούρα μας» και ότι πρέπει να αντικατασταθεί από κούκλες με πιο αυτόχθονα χαρακτηριστικά, ενώ είχε χαρακτηρίσει «δηλητήριο» την παιχνιδοκονσόλα της Sony. Οταν μάλιστα έβαλαν το πρόσωπό του σε ένα παιχνίδι δήλωσε: «Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο δρόμος στην κόλαση».
Το σεισμό στην Αϊτή: Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υπαίτιες για την καταστροφή καθώς «δοκιμάζουν ένα σεισμικό όπλο το οποίο είχε ως ξεκάθαρο αποτέλεσμα τη φυσική καταστροφή».
Τον καρκίνο: Το 2011 είχε υπονοήσει ότι οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει μεθόδους ώστε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής να νοσήσουν από καρκίνο. «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς, ακόμη και με τον νόμο των πιθανοτήτων, αυτό που συμβαίνει σε μερικούς από εμάς στη Λατινική Αμερική. Θα ήταν τόσο παράξενο να έχουν εφεύρει μια τεχνολογία εξάπλωσης του καρκίνου κι εμείς να μη γνωρίζουμε κάτι γι' αυτό εδώ και 50 χρόνια;» δήλωσε χαρακτηριστικά.