Μια απίστευτη ταλαιπωρία που μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις μήνες θα πρέπει να υπομείνει ένας άνθρωπος με προβλήματα αναπηρίας προκειμένου να εξεταστεί από γιατρούς των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας Αττικής.
Αυτό τονίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν στην πιστοποίηση της αναπηρίας.
«Η πιστοποίηση αναπηρίας εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους ανάπηρους», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσθυμία του επειδή η αναπηρία ως έννοια έχει «αμφισβητηθεί και διαπομπεύεται». Προσέθεσε τέλος, ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τόσο των αναπήρων, όσο και των ασφαλισμένων.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των ΚΕΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ΙΚΑ με το υπάρχον προσωπικό του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.
Η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, Ελένη Νιαρχάκου, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων, σημειώνοντας ότι, όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ, γίνονταν ελάχιστες επιτροπές συγκεκριμένα, 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα, είπε, γίνονται 1.000 έως 1.100 επιτροπές μηνιαίως, στις οποίες συμμετέχουν περί τους 1.200 ιατρούς. Γίνονται προσπάθειες, προσέθεσε, ώστε να ενταχθούν και άλλοι γιατροί, ιδίως άνεργοι που έχουν ανάγκη από την αμοιβή, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη αυξήθηκε από 800 σε 1.400 ευρώ.