Ως μέγα θέμα θεωρεί την ύπαρξη και την αντοχή της κυβέρνησης –και μάλιστα σε βάθος τετραετίας– ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή, και πως με αυτά τα θέματα «δεν μπορεί να παίζει κανένας».
Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τη μη συμμετοχή ή ακόμα και τη μείωση της υπάρχουσας συμμετοχής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η κυβέρνηση συνεργασίας και πρόσθεσε ότι εφόσον η χώρα κυβερνάται με αυτό τον τρόπο, θα ήταν παράδοξο το ΠΑΣΟΚ να χαρίζει μια τέτοια κυβέρνηση στη ΝΔ και «θα ήταν κρίμα» να το κάνει αυτό.
Σε όσους πρότειναν ή υπονόησαν αλλαγή στρατηγικής και τήρηση αποστάσεων από την κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισε ότι μια τέτοια στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ «ουρά» της στρατηγικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας ένα κατηγορηματικό «όχι» στην επιλογή αυτή. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ θα προτιμούσε μια ψήφο ανοχής της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και να έχει εκείνη το μονοπώλιο των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων ώστε να «παίζει» εκείνη με τα ευαίσθητα θέματα. Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ θέλει να έχει τον έλεγχο όλων των υπουργείων που δίνουν όφελος και να χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ τις δυσάρεστες, τις λεγόμενες «μνημονιακές» αποφάσεις.
Σε περίπτωση επιτυχίας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση κερδίζει, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας χάνει η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πιο χαμένος θα είναι αυτός που κρατούσε αποστάσεις.
«Στήριξη και τιμωρία»
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και με την αντιπολίτευση, ακόμα και σε συνθήκες όξυνσης και οιονεί εμφύλιας σύγκρουσης». Ανέφερε επίσης ότι το θέμα είναι πώς θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης «στην οποία μας έριξαν οι εταίροι, εφαρμόζοντας το σύστημα "στήριξη και τιμωρία"».
Κριτική σε στελέχη
Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική, όπως μεταξύ άλλων τον Παύλο Γερουλάνο, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους Έλληνες αλλά δεν τους «μίλησε». «Στον λαό δεν απευθυνόμαστε με λόγια, αλλά με πράξεις», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο ίδιος μπορεί να κατανοήσει την αγωνία των απλών πολιτών να ξεφύγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση, αλλά ότι δεν κατανοεί τη στάση εκείνων των στελεχών που ασκούν κριτική, ενώ έχουν πάρει μέρος στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και είχαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κόμματος και της χώρας.
Εκ νέου, η πρόταση σε ΔΗΜΑΡ
Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει μια πολιτική δυναμική η οποία θα είναι ευεργετική για τον τόπο και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της συμμαχίας αυτής σε πρώτη δύναμη. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας δύο πόλοι, αντί των τριών που υπάρχουν σήμερα: Ένας κεντροδεξιός πόλος κι ένας κεντροαριστερός.
«Ταυτόχρονα με όλα αυτά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς».
«Το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τον εαυτό του»
Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό και λαϊκό. Αλλά, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει τον σημερινό του εαυτό. Σε ό,τι αφορά στον ίδιο και την παρουσία του στην ηγεσία του Κινήματος, είπε ότι δεν απολαμβάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνίζεται για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί, όπως μπορεί να εγγυηθεί και τη συλλογική προσπάθεια.
Τόνισε επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας ενώνει η πολιτική και προσωπική εμπιστοσύνη και πως θεωρεί δική του αποστολή να εγγυηθεί αυτή την εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για εσωκομματικό, δημοκρατικό ήθος και απευθυνόμενος προς τη Νεολαία είπε ότι το αξιακό και το ηθικό πρέπει να ξεκινά από εκείνη.