Ο Ομπάμα τσακώνεται με το Κογκρέσο – Τρόμος για την παγκόσμια οικονομία - iefimerida.gr

Ο Ομπάμα τσακώνεται με το Κογκρέσο – Τρόμος για την παγκόσμια οικονομία

Aγριος καβγάς Ομπάμα – Ρεπουμπλικανών για τις ομοσπονδιακές δαπάνες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανόητες χαρακτήρισε τις περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς το βράδυ της Παρασκευής λήγει η προθεσμία και αναμένεται αυτές να τεθούν αυτόματα σε ισχύ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι περικοπές αυτές δεν είναι αναγκαίες κατηγορώντας, παράλληλα, τους Ρεπουμπλικάνους ως υπεύθυνους για το παρόν αδιέξοδο.

Προειδοποίησε ακόμη για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα αρχίσουν να πλήττουν τη μεσαία τάξη της χώρας και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για «μια Αποκάλυψη».

«Είναι απλώς ανόητες. Και πρόκειται να βλάψουν. Να βλάψουν μεμονωμένους ανθρώπους και να βλάψουν την ευρύτερη οικονομία», επισήμανε και πρόσθεσε «Δεν είμαι ένας δικτάτορας. Είμαι ένας πρόεδρος. Εκείνο που πρωτίστως δεν μπορώ να κάνω είναι να εξαναγκάσω το Κογκρέσο να λάβει τις ορθές αποφάσεις».

Κάλεσε, τέλος το Κογκρέσο να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει να μην απειληθούν βασικές λειτουργείες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι υπερασπίζονται τις φοροαπαλλαγές για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τους επέρριψε την ευθύνη για την επιβολή των λεγόμενων 'αυτόματων' περικοπών.

Εκείνο που προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένα κοκτέιλ δράσεων με στοχευμένες περικοπές που δεν θα πλήξουν ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές, αλλά και αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αύξησης της φορολογίας ως αντίβαρο για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα της χώρας δηλώνοντας «Οι συνομιλίες για τα εισοδήματα, κατ' εμέ, έχουν λήξει. Είναι ώρα να ασχοληθούμε με το πρόβλημα των δαπανών».

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες πρόβλημα σε τεράστιες υπηρεσίες όπως αεροδρόμια και πτώση της κατανάλωσης με επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για όσους αναρωτιούνται σε πόσα δολάρια ανέρχονται οι περικοπές είναι 85 δισ. δολάρια στο επόμενο εξάμηνο και συνολικά 1,2 τρισ. μέχρι το 2021.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες πρόβλημα σε τεράστιες υπηρεσίες όπως αεροδρόμια και πτώση της κατανάλωσης με επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για όσους αναρωτιούνται σε πόσα δολάρια ανέρχονται οι περικοπές είναι 85 δισ. δολάρια στο επόμενο εξάμηνο και συνολικά 1,2 τρισ. μέχρι το 2021.

Προειδοποίηση – καμπανάκι από το ΔΝΤ

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωση – καταπέλτη προειδοποιεί ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, εάν τεθούν σε ισχύ οι «αυτόματες περικοπές δαπανών».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ προειδοποίησε ότι εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στην ολότητά τους το ΔΝΤ θα μειώσει πιθανότατα κατά τουλάχιστον μισή εκατοστιαία μονάδα τη σημερινή πρόβλεψη περί ανάπτυξης 2% της οικονομίας των ΗΠΑ το 2013.

«Θα δούμε τι θα συμβεί την Παρασκευή, αλλά όλοι υποθέτουν ότι οι αυτόματες περικοπές θα ισχύσουν», είπε ο Μάρεϊ μιλώντας κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που σημαίνει είναι ότι θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και άλλες προβλέψεις».

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για τις συνέπειες των περικοπών στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο σημειώνεται την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από τις συνέπειες της κρίσης χρέους και η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένεται να συμπεριληφθούν, εάν το σενάριο περί περικοπών γίνει πραγματικότητα, στην έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική προοπτική που αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Απριλίου. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ που είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο έκανε λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη 3,5% φέτος και 4,1% το 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ