Κίνητρα αυτοσυμμόρφωσης στους φοροφυγάδες -Αλλαγές στους ελέγχους - iefimerida.gr

Κίνητρα αυτοσυμμόρφωσης στους φοροφυγάδες -Αλλαγές στους ελέγχους

Κίνητρα αυτοσυμμόρφωσης στους φοροφυγάδες -Αλλαγές στους ελέγχους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έπρεπε να πέσουν «βροχή» οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες από ΔΝΤ- Κομισιόν για τη κατάσταση των φοροελεγκτικών μηχανισμών, για να φτάσουν στη Βουλή διατάξεις που φέρνουν ανατροπές στις υπηρεσίες ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και Μεγάλου Πλούτου, καθώς και διατάξεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τρόικα για τη καταγραφή των ληξιπρόθεσμων που χαρακτηρίζονται ανείσπρακτες.

Στο νομοσχέδιο για τη Κεφαλαιαγορά συμπεριλήφθηκαν και διατάξεις που επαναφέρουν κίνητρα αυτοσυμμόρφωσης για τους φοροφυγάδες, με στόχο τη διευκόλυνση των ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να εστιάσουν τη προσοχή τους στις σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα στο 1/5 για υποθέσεις οικονομικού έτους 2008 και παλαιότερα.

Ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου λόγω της άμεσης καταβολής των φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων και εξαλείφεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος των ελεγκτικών επαληθεύσεων και της σύνταξης της σχετικής έκθεσης ελέγχου μέχρι την επίλυση της διαφοράς της βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου (έκδοση φύλλων ελέγχου, κοινοποίηση, διοικητική επίλυση της διαφοράς, προσφυγή, δικαστικός συμβιβασμός) και απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εκκρεμείς υποθέσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, την ιδιαίτερη, για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, χρονική αυτή περίοδο.

Με τις εν λόγω διατάξεις ανοίγει, παράλληλα, «παραθυράκι» για την επέκταση του χρόνου παραγραφής των ανέλεγκτων υποθέσεων. Συγκεκριμένα, από τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμα έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν, μάλιστα, για υποθέσεις για τις οποίες η προθεσμία παραγραφής λήγει από 31/12/2013 και μετά, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η χρήση του 2000 που έπρεπε να είχε παραγραφεί από το τέλος του 2006 και διατηρείται. εν ζωή έως σήμερα, μπορεί να μείνει ανοικτή έως το τέλος του 2015, δηλαδή να μείνει ανοικτή για 15 ολόκληρα χρόνια!!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ