Eντονη ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για τους ελέγχους που γίνονται στους λογαριασμούς και τις φορολογικές δηλώσεις όσων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως ήδη ο έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ» - η οποία περιλαμβάνει 2062 περιπτώσεις- έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ κατόπιν και εισαγγελικής παραγγελίας και έχει ολοκληρωθεί η φορολογική ταυτοποίηση 1681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τα τελευταία έτη, κάτι το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη.
«Έχουν ζητηθεί πληροφορίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί (η διαδικασία) το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου με ειδοποιήσεις προς φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται για διευκρινήσεις προκειμένου να παράσχουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και τις πληροφορίες που αφορούν την περίπτωσή τους» συμπλήρωσε ο κ. Μαυραγάνης.
Οξεία ήταν η αντίδραση του κ. Λαφαζάνης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μετά και την προ πενταμήνου αποστολή της «ολοκληρωμένης» λίστας Λαγκάρντ, καθυστερούν οι έλεγχοι των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή με αποτέλεσμα να μην εισρέουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διείδε πίσω από αυτό προσπάθεια να αποκρυβούν ευθύνες μεγαλοσχημόνων με το αιτιολογικό ότι εν τέλει δεν έχει και μεγάλη σημασία αυτή η λίστα, εφόσον δεν προκύπτουν έσοδα για το Δημόσιο. «Έχετε μια χρυσοφόρα πηγή και δεν την αξιοποιείτε. Την ώρα που καταρρέει η πολιτική σας για πάταξη της φοροδιαφυγής και μαζί με αυτήν η χώρα. Με την παγερή αυτή αδιαφορία και απραξία που επιδεικνύετε συγκαλύπτονται ευθύνες πολιτικές και όχι μόνον» είπε ο κ. Λαφαζάνης.
«Μα έλεος. Τρία χρόνια καταχωνιασμένη η λίστα και πέντε μήνες να την έχει το ΣΔΟΕ και μιλάτε για φορολογική ταυτοποίηση;» διερωτήθηκε ο βουλευτής, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι «μόλις χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι σε 43 ονόματα με τους μεγαλύτερους καταθέτες έχει σταλεί επιστολή προκειμένου να ενημερώσουν την Αρχή για τις καταθέσεις ή αν είναι φορολογικά εντάξει». Επισήμανε δε, πως «υπάρχουν νομικά προβλήματα» με την επιστολή αυτή και ρώτησε αν η κυβέρνηση τα έχει εξετάσει ή το κάνει κι αυτό επίτηδες: «Δηλαδή στέλνουμε την επιστολή για να μας πούνε «με ποιο δικαίωμα μας τη στέλνετε και γιατί εμείς να απαντήσουμε, από πού έχετε τα στοιχεία;». Υπάρχουν νομικά προβλήματα. Τα έχετε εξετάσει αυτά ώστε να μην βρεθείτε στο κενό;».
Απαντώντας ο κ. Μαυραγάννης αφού ανέφερε ότι η «κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι όταν προκύπτει ένα πρόβλημα το αντιμετωπίζει δραστικά και ως εκ τούτου δεν την αφορούν οι περί συγκάλυψης αναφορές» τόνισε ότι η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά έχει ξεκινήσει και μάλιστα κάτω από εισαγγελική παραγγελία. Έχουν γίνει μάλιστα συγκεκριμένες ελεγκτικές ενέργειες που προχωρούν πολύ γρήγορα, παρά τις ελλείψεις που -όπως παραδέχθηκε- υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, είπε πως γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές, με προσλήψεις νέων ελεγκτών και εσωτερική διαδικασία για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πάντως επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο της φορολογικής ταυτοποίησης και σημείωσε ότι το γεγονός πως μέσα στο μικρό χρονικό αυτό διάστημα έχει επιτευχθεί περίπου στο 83% των ατόμων ή νομικών προσώπων, αποδεικνύεται πως προχωρούν οι έλεγχοι. «Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα και θα ενημερωθεί επ' αυτών αμέσως η Βουλή» κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)