Την αδυναμία του Κράτους να συλλάβει και να φορολογήσει τη "γκρίζα" οικονομία, θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι συνεπείς φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τη "καταιγίδα" φόρων, εισφορών, περικοπών, που αγγίζουν ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα και τους συνταξιούχους. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η μάλλον αποτυχημένη συνταγή- αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του Μνημονίου- δεν διασφαλίζει έξοδο από τη κρίση, παρά τα 28 δισ ευρώ που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, εάν αφενός η Κυβέρνηση μείνει στα εύκολα αφετέρου οι αγορές παραμείνουν δύσπιστες. Κι αυτό δεν το λένε ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά ο πρόεδρος του EUROGROUP, Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξη του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι "εάν οι Ελληνικές Αρχές συνεχίσουν όπως στο πρώτο εξάμηνο, τότε δεν πρόκειται να πιάσουν τους στόχους του Προϋπολογισμού.
Ως προς τη... ταμπακιέρα, δηλαδή τα μέτρα που έρχονται, όλες τα "ανοικτά" θέματα θα έχουν "κλείσει" έως τη Τετάρτη το βράδυ, όταν δηλαδή θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο ο βασικός εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Το πλέον σίγουρο είναι ότι ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η περαιτέρω προσαρμογή θα έρθει κατά τα 2/3 από τη μείωση των δαπανών και κατά το 1/3 από τα φορολογικά έσοδα, η συνταγή παραμένει απαράλλακτη, αφού τα μισά περίπου υπολογίζεται ότι θα έλθουν από φόρους, με πιο επώδυνο και άδικο μέτρο αυτό της υποτίθεται έκτακτης εισφοράς, η οποία θα μας συνοδεύει, όμως, έως το τέλος του Προγράμματος.
Ειδικότερα, αντί της μείωσης του αφορολογήτου έρχεται Ειδική εισφορά, με ισχύ έως το 2015. Στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί εάν θα αφορά σε εισοδήματα πάνω από 8.000 ή 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως 3% ή 4%, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ανέργους- συνταξιούχους.
Επιπλέον, έρχονται σημαντικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, καθώς μειώνεται το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ στις 100.000 ή 200.000 ευρώ, αναλόγως του ύψους του νέου Τέλους ακίνητης περιουσίας που θα ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα προστεθεί στους 3 φόρους που ήδη επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ήτοι τον δημοτικό φόρο, τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας! Όσο για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αναστέλλονται μόνο για φέτος. Το... κερασάκι στη τούρτα είναι η έκτακτη εισφορά με όριο πιθανότατα αντικειμενική αξία 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό και άνω. Το μόνο καλό νέο είναι ότι δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον στη παρούσα φάση.
Ακόμα, έρχεται Νέο Τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στις πιστωτικές κάρτες, διπλασιάζονται τα τεκμήρια για μισθωτούς- συνταξιούχους και έρχονται νέα υπερενισχυμένα για τους επιτηδευματίες, "ανοικτή" παραμένει η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο με ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες περιοχές, "ανοικτή" παραμένει, επίσης, η επιβολή ΕΦΚ στα μη αλκοολούχα ποτά, αφού θα συνεκτιμηθεί με τη μετάταξη της εστίασης σε ΦΠΑ 23%.
Επίσης, έρχεται αύξηση του ελάχιστου φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, έκτακτη εισφορά για "πολυτελή" διαβίωση δηλαδή σε σκάφη, πισίνες, Ι.Χ. πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά (πιθανότατα από 150 έως 650 ευρώ), καθώς και νέα αύξηση στα Τέλη Κυκλοφορίας που θα είναι 10% κατά μέσο όρο.
Το Μεσοπρόθεσμο επιφυλάσσει, επίσης, εργασιακή εφεδρεία ή απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών, νέα εισφορά ανεργίας 3% για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση της σχετικής εισφοράς κατά 0,5% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο θα έχει άμεση εφαρμογή στους νέους υπαλλήλους και θα προβλέπει 3ετή μεταβατική περίοδο για τους ήδη υπηρετούντες, έρχεται μείωση 10% στο εφάπαξ και μείωση των επικουρικών συντάξεων, ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ, καθώς και γενική αύξηση εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.