Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλώνει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως για τον ίδιο δεν υπάρχουν διλήμματα και δηλώνει αποφασισμένος «να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και να αλλάξουμε ριζικά την χώρα».
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου βάλλεται πανταχώθεν, ο Γιώργος Παπανδρέου, τον 'καλύπτει' πλήρως, και παρά την ειλημμένη όπως όλα δείχνουν απόφαση για αντικατάστασή του στον επικείμενο ανασχηματισμό. Σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο 'Βήμα της Κυριακής', ο πρωθυπουργός επιμένει πως ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος δρα από μόνο του και πως τόσο οι αποφάσεις, όσο οι επιτυχίες και τα λάθη της κυβέρνησης, είναι συλλογικά.
Εμμένοντας στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, την οποία διευκρινίζει ότι την εννοεί, καλεί εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να 'βάλει πλάτη' στην εθνική προσπάθεια, εξομολογούμενος ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους, παρουσίασει πίνακα με 18 προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση και 14 ακόμα που μπορεί να συζητήσει με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν όπως λέει, 'συμφωνούμε στον στόχο, αλλά όχι με τον τρόπο', υπάρχει έδαφος συνεννόησης», σημειώνει, χαρακτηρίζοντας 'πολύ διδακτικό' το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι βασικές πολιτικές δυνάμεις έστειλαν μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας παντού. Ξεκαθαρίζει πάντως, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, ακόμα και μόνη.
Απορρίπτοντας κάθετα την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις που δεσμεύουν την χώρα πέραν της θητείας της, σημειώνει πως όλες οι κυβερνήσεις το κάνουν αυτό, υπογράφοντας συμφωνίες που ξεπερνούν το χρονικό τους όριο. «Γιατί, έχουμε την νομιμοποίηση να αφήσουμε την χώρα να χρεοκοπήσει;», αναρωτιέται, επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. «Μήπως ρώτησε κανέναν η προηγούμενη κυβέρνηση όταν χρέωσε την χώρα με άλλα 150 δις ευρώ;», ρωτάει, θυμίζοντας την 'λύση' του θέματος της νομιμοποίησης, όπως αυτή επήλθε από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιχειρεί να 'καλοπιάσει' τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, αναφερόμενος στην απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης για τον τόπο που έχουν.
Στην τρισέλιδη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, δηλώνει εκ νέου 'ανοιχτός' σε πρόσωπα κοινής αποδοχής, ακόμα και από άλλα κόμματα, για σειρά κρίσιμων θέσεων-κλειδιά, ενώ αναγνωρίζοντας την αγανάκτιση που παρατηρείται στην κοινωνία, επιμένει πως η μόνη εναλλακτική λύση είναι η καταστροφή. «Δεν έχω κανένα σκοπό να αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μία οδυνηρή περιπέτεια, με κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και την Ελλάδα αδύναμη, χωρίς την παρουσία που της προσφέρει το ισχυρό νόμισμα», λέει, παραδεχόμενος ότι «υπάρχει στο μυαλό κάποιων» η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Πρέπει να δείξουμε την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια, ώστε να μην μπορεί κανένας να πει ότι 'εσείς φταίτε, εσείς είστε το πρόβλημα, φύγετε», λέει, τονίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο ότι θα εξακολουθήσουν να μας δανείζουν χωρίς τίμημα, να παίρνουμε δηλαδή λεφτά, χωρίς να κάνουμε τίποτα...». Σημειώνοντας πως όποιος ισχυρίζεται ότι η χώρα μπορεί να βγει από μία τέτοια κρίση με εύκολο τρόπο, ίσως δεν έχει καταλάβει το μέγεθός της, παραδέχεται ότι βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο 'πόλεμο'. «Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι, ματώνεις, χάνεις και μάχες. Αλλά το ζητούμενο είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο», λέει.
Εμφανώς ενοχλημένος, αν όχι εξοργισμένος, για όσα ακούγονται περί τοποθέτησης 'επιτρόπων' στα υπουργεία, ο κ.Παπανδρέου εξαπολύει επίθεση κατά «όσων παριστάνουν τους 'υπερπατριώτες', θέλοντας να παρουσιάσουν την εικόνα μίας κυβέρνησης 'ενδοτικής' και 'υποκινούμενης' από ξένα κέντρα», εμμένοντας πάντως στην ανάγκη παροχής της κατάλληλης τεχνογνωσίας από το εξωτερικό. «Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα», λέει, αναρωτούμενος αν «είναι πατριωτικό να στερείς από την χώρα σου τη δυνατότητα να προοδεύσει, αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών»...