Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου - iefimerida.gr

Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ολοκαίνουργια CLA, τη νέα μικρή λιμουζίνα της Mercedes που θα ξεκινά από τις 28.900 ευρώ, οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην αεροδυναμική, όμως στην ειδική έκδοσή της CLA 180 Blue Efficiency Edition κυριολεκτικά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη CLA κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ (χαμηλής) αεροδυναμικής αντίστασης για μοντέλο παραγωγής, μιας και ο συντελεστής οπισθέλκουσάς της (Cd) είναι μόλις 0,22!

Η τιμή αυτή είναι πολύ απλά εντυπωσιακή και φυσικά δεν αφορά μόνο την επίτευξη του ρεκόρ, αλλά έχει αντίκτυπο τόσο στον πολιτισμένο χαρακτήρα, που σημαίνει χαμηλότερο επίπεδο θορύβου και πιο άνετο ταξίδι, όσο και στη μείωση των ρύπων και στην οικονομία καυσίμου, η οποία ειδικά αυτήν την εποχή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mercedes η μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας κατά 0,01 έχει σαν αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1 γραμμάριο με βάση τις ισχύουσες νόρμες. Υπό κανονικές, καθημερινές συνθήκες κίνησης η μείωση είναι της τάξης των 2 γραμμαρίων, ενώ με ταχύτητα 150 χλμ./ ώρα τα γραμμάρια CO2 που δεν εκλύονται γίνονται 5. Παράλληλα η κατανάλωση περιορίζεται κατά 0,1 λίτρα τα 100 χιλιόμετρα, που γίνονται 0,4 στις πιο μεγάλες ταχύτητες.

Αν ήθελε κανείς να πετύχει αντίστοιχη μείωση κατανάλωσης π.χ. με τον περιορισμό του βάρους θα έπρεπε να αφαιρέσει 35 κιλά. Στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος, ειδικά αν αναλογιστούμε π.χ. ότι σε όσα μοντέλα του ομίλου Volkswagen χρησιμοποιήθηκε το καινούργιο πλαίσιο MQB, η εξέλιξη του οποίου κόστισε πολλά δις ευρώ, η μείωση του βάρους ήταν χονδρικά της τάξης των 100 κιλών.

Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου | iefimerida.gr 0
Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου | iefimerida.gr 1
Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου | iefimerida.gr 2
Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου | iefimerida.gr 3
Mercedes CLA 180 Blue Efficiency: Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ