Πανικός στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, αφού λέγεται ότι οι φαρμακευτικές πολυεθνικές έχουν σταματήσει τις αποστολές προς τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του Guardian.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες τύποι φαρμάκων σημειώνουν χαμηλό ρυθμό ανεφοδιασμού και η κατάσταση χειροτερεύει σύμφωνα με την ελληνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες κατηγορεί για ανάσχεση των προμηθειών προς τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα c και την υπέρταση, αντιβιοτικών, φαρμάκων για τη χοληστερίνη και άλλα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό η περικοπή της παροχής αίματος προς την Ελλάδα επειδή δεν έχει πληρώσει τις οφειλές της.
Η λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στη φαρμακευτική βιομηχανία όπως η Pfizer, η Roche, η Sanofi, η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca.
Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας δήλωσε ότι «οι εταιρείες ακυρώνουν τις προμήθειες, διότι η Ελλάδα δεν προσφέρει κέρδος για αυτές. Ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα εξαχθούν από εμπόρους σε πιο πλούσιες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες».
Η ρυθμιστική αρχή έχει διερευνήσει 13 φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει τις προμήθειες και παρέδωσε τα ονόματα των οκτώ στο υπουργείο Υγείας.
Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις. «Θα έλεγα ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90%. Περίπου 300 φάρμακα βρίσκονται σε πολύ αργό ανεφοδιασμό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη».
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία οφείλουν στις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 1,9 δισ. ευρώ.