Μία αποκρατικοποίηση κάθε δέκα μέρες θέλει ο Παπακωνσταντίνου - iefimerida.gr

Μία αποκρατικοποίηση κάθε δέκα μέρες θέλει ο Παπακωνσταντίνου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δύσκολο αλλά εφικτό εξακολουθεί να θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών το στόχο της μιας αποκρατικοποίησης ανά... 10ήμερο, παρά το ότι και οι αγορές παραμένουν μάλλον εχθρικές για τα ελληνικά χρώματα και τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει, πάντως, ότι αφενός η στάση των αγορών μπορεί να αλλάξει εφόσον πειστούν για τις προθέσεις της Ελλάδας, αφετέρου ότι η σύσταση και λειτουργία του νέου Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις όπου θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των συνεταίρων μας στην Ευρωζώνη, θα βοηθήσει να "τρέξουν" πολύ πιο γρήγορα οι "φάκελοι" των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του REUTERS, τα εμπόδια έως το στόχο των 50 δισ ευρώ μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι. Το πρώτο δείγμα γραφής το είδαμε ήδη με την υπόθεση του ΟΤΕ, όπου ενώ το Δημόσιο είχε εκφράσει αρχικά τη πρόθεση του να πουλήσει το σύνολο του 16% που κατέχει, τελικά περιορίζεται στο 10% που προβλέπει η σύμβαση με τους Γερμανούς, μόλις η DEUTSCHE TELEKOM έθεσε ευθέως θέμα άρσης της μονιμότητας στον Οργανισμό.

Στο τραπεζικό πεδίο, αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, λόγω των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. "Κανείς ξένος δεν πρόκειται να έρθει και να αγγίξει εάν δεν διαγραφεί το χαρτοφυλάκιο τους κατά 50%. Δεν βλέπω πώς μια ξένη τράπεζα θα το δικαιολογούσε αλλιώς στους μετόχους της" ανέφερε χαρακτηριστικά η Tania Gold αναλύτρια της Unicredit.

"Αγκάθια" βλέπουν οι αναλυτές και στην υπόθεση της ΔΕΗ, καθώς πριν έλθουν επενδυτές, η Κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στην επιδότηση των τιμολογίων, που παραμένουν ανάμεσα στα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερώτημα επίσης παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την Οδηγία της Ε.Ε. για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες, όπως επίσης τι μέλλει γενέσθαι με την ετήσια επιβάρυνση του 1 δισ ευρώ λόγω εκπομπών ρύπων από το 2013 και μετά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, νευρικότητα στους υποψήφιους επενδυτές προκαλούν επίσης οι αντιδράσεις των συνδικάτων, τα οποία παραμένουν ισχυρά στις ΔΕΚΟ, όπως επίσης η σαφής πολιτική υποστήριξη, ενώ και η χαμηλή αποτίμηση των μετοχών των υπό πώληση εταιριών, μόνο θετική δεν είναι στην επίτευξη των στόχων για 15 δισ ευρώ έως το τέλος του 2012. Η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται στο 40% της μετοχικής αξίας της εταιρίας, ενώ συνολικά όλες οι εισηγμένες αποτιμώνται σήμερα στο μισό περίπου της αξίας τους σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2009.

Όσον αφορά, δε, στα ακίνητα απ' όπου προσδοκά περίπου 35 δισ ευρώ, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμα πιο πολύπλοκη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός πλήρους μητρώου δημόσιων εμπορικών ακινήτων και για τη διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα δημιουργηθούν. Ο πλήρης εντοπισμός, η καταχώρηση και ο χαρακτηρισμός των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις ανά εξάμηνο, ήτοι τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο του 2011 και του 2012 αντίστοιχα. Μια δεύτερη, παράλληλη διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011 μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης αξιοποιήσιμων ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει το σχηματισμό χαρτοφυλακίων και την κατάλληλη επενδυτική αξιοποίηση μέσω εξειδικευμένων ΕΕΣ και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Στην περίπτωση ακινήτων εθνικής σημασίας, η βασική μέθοδος αξιοποίησης περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτικής τεχνογνωσίας και κεφαλαίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης ή συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Η διαμόρφωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των προς αξιοποίηση ακινήτων θα είναι μία συνεχής διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης των προς αξιοποίηση ακινήτων τον Ιούνιο 2011. Η διαδικασία αυτή θα αποδώσει ώριμες συναλλαγές στην αγορά από το 4ο τρίμηνο του 2011 έως το τέλος του 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ