Τα ελληνικά ονόματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους τραπεζικούς επενδυτές ως κωδικές ονομασίες για τις «σκοτεινές» επενδύσεις τους αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Πριν από λίγες μέρες, στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σχετικά με την χρεωκοπία μιας εταιρείας προέκυψε ότι ο τραπεζικός επενδυτής που είχε προσληφθεί σε μια προσπάθεια να επιβιώσει η επιχείρηση χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα «Σωκράτης» για να κρατήσει το εγχείρημά του στο σκοτάδι. Ένας άλλος τραπεζίτης άντλησε την έμπνευσή του από την «Οδύσσεια» του Έλληνα ποιητή Ομήρου. Κι όσο για το κωδικό όνομα που επελέγη για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της American Airlines και US Airways; Αυτή προέρχεται από ένα videogame, το οποίο επίσης οφείλει πολλά στους Έλληνες.
Ο Σωκράτης, ο Έλληνας φιλόσοφος του οποίου το όνομα τρέμουν πολλοί φοιτητές της Νομικής, ήταν μια εύστοχη επιλογή των τραπεζικών επενδυτών της εταιρείας Perella Weinberg, καθώς υπαινίσσεται - χωρίς να το προδίδει- τη φύση της επιχείρησης: σχολικές προμήθειες, προγράμματα σπουδών και έπιπλα.
«Τα κωδικοποιημένα ονόματα κώδικα είναι μια καλή επιλογή», δηλώνει ο Τζέφρι Μάνινγκ, διευθύνων σύμβουλος στην επενδυτική τράπεζα BDO Capital Advisors LLC. «Επιτρέπει στην ομάδα διαπραγμάτευσης να συζητά θέματα στο γραφείο ή στο δρόμο χωρίς να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες».
Οι διαπραγματευτές της επικείμενης συγχώνευσης της American Airlines και της US Airways επέλεξαν την κωδική ονομασία «Tetris», σύμφωνα με το Bloomberg. Το Tetris, όπως γνωρίζουν πολλοί, είναι ένα videogame κατά το οποίο ο παίχτης πρέπει να μετακινήσει διάφορα «τουβλάκια» -άλλα τετράγωνα, άλλα σε σχήμα «Τ», άλλα σε σχήμα «Ζ», άλλα σε σχήμα «L»- ώστε να δημιουργήσει ένα στερεό τοίχο. Ο δημιουργός του παιχνιδιού, ο Ρώσος επιστήμονας Αλεξέι Παζίτνοφ, λέγεται πως εμπνεύστηκε το όνομα συνδυάζοντας το «tetra», το ελληνικό πρόθεμα για τον αριθμό τέσσερα, με το αγαπημένο του άθλημα, το τένις. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Tetris αντανακλούσε την άποψη των στελεχών της US Airways ότι η εταιρεία θα μπορούσε να καλύψει τα κενά στο αμερικανικό δίκτυο αερογραμμών.
Ο Μάνινγκ δηλώνει ότι είναι πιο εύκολο να θυμάται κανείς τις κωδικές ονομασίες. Κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τυχαία ονόματα, ενώ ο ίδιος και άλλοι προτιμούν ονόματα που σχετίζονται με τη συναλλαγή.
Για παράδειγμα, θυμήθηκε έναν πελάτη τον οποίο αν και παρότρυνε πολλά χρόνια να πωλήσει, εκείνος είχε αντιρρήσεις. Όταν ο πελάτης συμφώνησε τελικά, ο Μάνινγκ και οι συνεργάτες του κατέφυγαν στην «Οδύσσεια», όταν ήρθε η ώρα να επιλέξουν ένα κωδικό όνομα. Τελικά επέλεξαν το «Πηνελόπη» προς τιμή της συζύγου του Οδυσσέα, «η οποία αγνόησε τους πειρασμούς των πολλών μνηστήρων κατά τη διάρκεια του πολυετούς ταξιδιού του συζύγου της», όπως αναφέρει το Εθνος.