Κύπρος: 53 χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Βρετανία, 39 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, 10 χρόνια από την είσοδό της στην Ε.Ε., το νέο κρίσιμο hot spot της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα έχει νέο Πρόεδρο, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«O Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγός του συντηρητικού δημοκρατικού κόμματος και δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει ποθήσει με τόση θέρμη και επιμονή το πόστο του Προέδρου όσο κανείς άλλος στον Βυζαντινό κόσμο της κυπριακής πολιτικής σκηνής», σημειώνει το άρθρο.
Και προσθέτει: «εδώ έρχεται στο νου το ρητό "πρόσεχε τι εύχεσαι". Ο 66χρονος μανιώδης καπνιστής δικηγόρος θα αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον εξίσου φιλόδοξο συνάδελφό του στην Αθήνα, στην πιο δεινή και λιγότερο ζηλευτή θέση αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη».
Ο Αναστασιάδης γνωρίζει καλά πως τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά και με τη βρετανική νοοτροπία που τον διαπνέει δηλώνει πως πρώτιστο μέλημά του δεν μπορεί να είναι παρά η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, την οποία απώλεσε η χώρα του κατά την προεδρία του κομμουνιστή ομολόγου του Δημήτρη Χριστόφια.
«Ότι υπεύθυνη για το χάλι της Κύπρου είναι σε μεγάλο η Ελλάδα, αυτό αποτελεί κοινό μυστικό που έχει συζητηθεί πολύ, για το οποίο έχουν μετανιώσει πολλοί στο υπουργείο οικονομικών της Λευκωσίας...», αναφέρει ο Guardian.
Και καταλήγει: «Εάν οι Κύπριοι δεν είχαν σταθεί στο πλευρό των εξαδέλφων τους Ελλήνων, στο όνομα της αλληλεγγύης, όταν οι τελευταίοι προσπαθούσαν να αναδομήσουν το χρέος τους, οι κυπριακές τράπεζες δεν θα είχαν υποστεί τις "γαργαντουικές" απώλειες τις οποίες καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν... Η Ελλάδα όμως μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο μία σειρά από πολύτιμα μαθήματα, με πρώτο απ' όλα την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας στη διεθνή κοινότητα... Ενδεικτικές αυτής της ανάγκης είναι οι κατηγορίες – κυρίως γερμανικές – πως το νησί έχει μετατραπεί σε απάγγειο λιμάνι των Ρώσων ολιγαρχών...».