Ηχηρό μήνυμα στον γερμανικό ηγεμονισμό και την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην κρίση χρέους αποφάσισαν να στείλουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των exit polls από τις ιταλικές εκλογές.
Η επικράτηση του ηγέτη της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό από 34,5% έως 37%, αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τον τρόπο που οι Ιταλοί θέλουν να πορευτούν απέναντι στην κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό όμως που αποτελεί την... απάντηση των Ιταλών πολιτών είναι το ποσοστό που πήραν οι ανταγωνιστές του Μπερσάνι και ειδικότερα ο «εκλεκτός» των Γερμανών Μάριο Μόντι. Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής ενός κινήματος τεχνοκρατών, που θέλησαν να επιβάλλουν στη γείτονα χώρα οι Ευρωπαίοι παράγοντες, φέρεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό μόλις 8-10%.
Παράλληλα, αρκετά ψηλά κινήθηκαν τα ποσοστά του «εχθρού» των κυβερνήσεων της Ε.Ε., Σίλβιο Μπερλουσκόνι που συγκεντρώνει ένα ποσοστό 29-31%. Παράλληλα, ο «Καβαλιέρε» που έχει υποσχεθεί πως θα «δώσει» πίσω αρκετούς από τους φόρους που έχουν πληρώσει οι Ιταλοί φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια, πέτυχε σημαντική αύξηση του ποσοστού του τους τελευταίους μήνες.
O «Καβαλιέρε» είναι η αλήθεια πως τα έπαιξε όλα για όλα στην προεκλογική κούρσα, φτάνοντας στο σημείο να «καταπατήσει» την «ημέρα σιωπής» που επικρατεί στην Ιταλία, μιλώντας στα αποδυτήρια της Μίλαν για οργανωμένο σχέδιο αποκαθήλωσης του από την εξουσία.
Ο «πρωτάρης» Μπέπε Γκρίλο
Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό που συγκέντρωσε ο... άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο και το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων που φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19-21% των ψήφων.
Ενός ανθρώπου που ζητάει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τη μονομερής διαγραφή του ιταλικού χρέους. Ακόμα, ο Γκρίλο πριν από λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).
Ο ίδιος μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων», μετά την ανακοίνωση των exit polls, δήλωσε πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», προσθέτοντας πως «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».
«Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας», ολοκλήρωσε ο Μπέπε Γκρίλο, σύμφωνα με τον οποίο «το κίνημά του κατάφερε να ξαναζωντανέψει βλέμματα ανθρώπων τα οποία, πλέον, είχαν σβήσει».
«Ντέρμπι» στη Γερουσία
Και αν η επικράτηση του Μπερσάνι στη Βουλή είναι όπως φαίνεται δεδομένη, το σκηνικό είναι αμφίρροπο στην Γερουσία, καθώς η διαφορά στα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι μικρή.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με μικρή διαφορά στις εκλογές για τη Γερουσία, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 33%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας μετά την καταμέτρηση των ψήφων από τα μισά εκλογικά τμήματα της χώρας.
Με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 30.100 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 60.431), η αριστερά προηγείται με ποσοστό 32,9%, έναντι 29,2% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Πέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει την αποκαλούμενη «ψήφο διαμαρτυρίας», λαμβάνει ποσοστό 24% ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι πιστώνεται με 9,2%.
Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η αριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.
Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει σαφής πλειοψηφία. Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίδει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών
Η εξέλιξη αυτή «οδηγεί» τους πολιτικούς παράγοντες να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού (από την κεντροαριστερά, τους συντηρητικούς και δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μάριο Μόντι), προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί αυτό το σενάριο.
«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, προσθέτοντας: «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις».
Ο αντιπρόεδρος των «Δημοκρατικών» υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».
Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα».
Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου».
«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» Μάρτα Γκράντε.
Οι σχολιαστές, ωστόσο, θεωρούν απίθανη μια προγραμματική συμφωνία των «Πέντε Αστέρων» με την κεντροαριστερά. Αυτό που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ενδεχομένως, είναι ένας διάλογος πάνω σε μεμονωμένους νόμους και μεταρρυθμίσεις.
Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».
Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι δήλωσε: «Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή του».
Ο... ρόλος των αγορών
Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εικόνα που παρουσίαζαν οι αγορές στην Ιταλία ήταν «οριακή». Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε σημαντική άνοδο.
Ο δείκτης των κυριοτέρων μετοχών FTSE Mib κατέγραψε άνοδο 3,9%, ενώ την αγορά ομολόγων το ιταλικό επιτόκιο κατέγραφε μεγάλη πτώση και το 10ετές spread κυμαινόταν στο 4,232%, έναντι 4,446% χθες βράδυ.