Η βιογραφία ενός αντιήρωα της ασφάλτου - iefimerida.gr

Η βιογραφία ενός αντιήρωα της ασφάλτου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το βιβλίο του Jason Vuic ακολουθεί τις διαδρομές του Yugo, από τη γέννησή του στη Γιουγκοσλαβία μέχρι τους αχανείς δρόμους της Αμερικής.

Σύμφωνα με ένα ευχάριστο αστειάκι από τα ’80s, το Yugo οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι τη μέρα του πρώτου test drive, ο ένας οδηγός έλεγε στον άλλο «you go». Χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα αυτοκίνητα που μέσα στα χρόνια έγιναν στόχος καλοπροαίρετου χλευασμού, όπως για παράδειγμα ότι ο ιδιοκτήτης του μπορεί να διπλασιάσει την αξία του αυτοκινήτου φουλάροντας το ρεζερβουάρ.

Παρ’ όλα αυτά, το Yugo απέκτησε οπαδούς, τη φήμη του αντιήρωα της ασφάλτου και πρόσφατα μια βιογραφία, το βιβλίο The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History, του Jason Vuic.

Το 1985 το μικρό Yugo περνάει τον Ατλαντικό για να εμφανιστεί ανάμεσα σε αμερικάνικα αυτοκίνητα μεγέθους θωρηκτού. Είχαν προηγηθεί διάφορες ζυμώσεις, που αφορούσαν τόσο κάποιους «καλούς κομουνιστές», σύμφωνα με την San Francisco Chronicle, όσο και το αμερικάνικο ΥΠΕΞ, το οποίο για ψυχροπολεμικούς λόγους ήθελε να στηρίξει την τότε Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, και σε καθαρά εμπορικό επίπεδο, η διαφήμιση και το ευρύτερο hype εξασφάλισαν στο Yugo ενθουσιώδη υποδοχή την πρώτη μέρα της εμφάνισής του στην αμερικάνικη αγορά. Το περιοδικό Motor Trend κατέγραψε την ιστορική εκείνη στιγμή: «Πλήθη κατά τα άλλα απολύτως λογικών ανθρώπων εμφανίστηκαν στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κρατώντας επιταγές, χούφτες γεμάτες δολάρια και τα πρωτότοκα παιδιά τους μέσα σε μια ατμόσφαιρα παροξυσμού που τρομοκράτησε ακόμα και τους πλέον έμπειρους πωλητές».

Σπύρος Πετρουνάκος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλίο αυτοκίνητο yugo
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ