Με διαδικασίες… fast track σκοπεύει να επιχειρήσει τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση, προκειμένου να μη διασαλευθεί η πέμπτη δόση του δανείου, αλλά και να δείξει στους δανειστές της ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση της «ισχυρής πολιτικής δέσμευσης» περί αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει ταχεία ρευστοποίηση της δηµόσιας περιουσίας µέσα από τη σύσταση εταιρειών χαρτοφυλακίου. Ο λόγος, δηλαδή, για εταιρίες που θα μπορούν να τιτλοποιούν µελλοντικά έσοδα από «εδαφονόµια» που θα αντιστοιχούν στις προς αξιοποίηση εκτάσεις. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξούν ότι το εν λόγω σχέδιο θα πετύχει και έτσι, θα αρχίσει να επιτυγχάνεται ο στόχος για το δυσθεώρητο ποσό των 50 δισ.
Το παραπάνω σχέδιο αποκαλύπτεται σήμερα από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και ήδη συζητείται σε κλειστές συσκέψεις στην Πλατεία Συντάγµατος. Μάλιστα, σχετίζεται ευθέως µε την ψήφιση του θεσµού της Επιφάνειας και την άµεση προώθηση νόµου που θα ρυθµίζει το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισµό και θα προβλέπει «σύνθετες αναπτύξεις».
Το νοµοσχέδιο για την επανεισαγωγή του θεσµού της Eπιφάνειας στο Εθνικό ∆ίκαιο βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της Καραγεώργη Σερβίας, δε θα αργήσει να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «εδαφονόμιο» είναι το αντάλλαγµα που θα πληρώνουν οι ιδιώτες στο Δηµόσιο για την απόκτηση – µέσω µακροχρόνιων συµβάσεων – της πλήρους κυριότητας των κτισµάτων που θα οικοδοµούνται. Τα προσδοκώµενα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις αυτές (µέσω της έκδοσης οµολόγων για λογαριασµό των εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων) υπολογίζονται περίπου σε 5 δισ. ευρώ, ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήµατος εξαρτάται απόλυτα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, από τη συµµετοχή που θα έχουν οι µεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει αποτελέσµατα ο θεσµός της Επιφάνειας και να γίνουν οι τιτλοποιήσεις µελλοντικών εσόδων είναι οι εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων του ∆ηµοσίου να έχουν στην κατοχή τους «καθαρά» ακίνητα, που θα διέπονται από συγκεκριµένους όρους χρήσης και αξιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών εξετάζει την τρέχουσα περίοδο ειδικές παρεµβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασµό.