Το πλαίσιο της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα περιλαμβάνει «πάγωμα των δόσεων των δανείων για τέσσερα χρόνια και την καταβολή μόνο της δόσης του τόκου με επιτόκιο 1,5%», σκιαγράφησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Mιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ. ο κ. Σκορδάς ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βρίσκεται στο δρόμο προς τη Βουλή (αναμένονται απαντήσεις τεχνικού χαρακτήρα από την Τράπεζα της Ελλάδας προς την Τρόικα και την ΕΚΤ για να υπάρξει η συμφωνία τους και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση) προβλέπει το πάγωμα της καταβολής της δανειακής δόσης για τέσσερα χρόνια.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για τέσσερα χρόνια, την καταβολή μόνο της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, και τη συμφωνία με το 50%+1 των πιστωτών, αντί του 100% που ισχύει τώρα.
Σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να μπουν όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχει μειωθεί το εισόδημά του την τελευταία τριετία πάνω από 32%.
«Επίσης μπορούν να υπαχθούν, ανεξαρτήτως περιορισμών, όλοι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι μακροχρονίως πάσχοντες και όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς για τις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση ότι το όριο των 25.000 ευρώ είναι χαμηλό, ο Αθανάσιος Σκορδάς σημείωσε ότι «είναι γεγονός και δε λέμε ότι είμαστε ευτυχείς αλλά αυτό είναι το μέγεθος το οποίο μπορούμε. Γιατί από τη μια πλευρά πρέπει να βρεθεί μια λύση να ανακουφίζει δανειολήπτες και να μην υπονομευθεί η προσπάθεια ανάταξης και επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ισορροπία για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Δεν γίνεται υγιής λειτουργία της οικονομίας με άρρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική εμμονής σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική
Για πολιτική «εμμονής σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική που καθημερινά ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Αντί να εκμεταλλευτεί παραδοχές από την πλευρά του ΔΝΤ έτσι ώστε να προχωρήσει στην παραμικρή αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, προωθεί σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων κομμένο και ραμμένο σαφέστατα στα μέτρα των τραπεζών και αδιαφορεί για τις ανάγκες των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, προτείνει «την ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη να διαγράφεται οριστικά»
Αυτές οι βασικές αρχές, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστούν αναγκαίες ρυθμίσεις που δεν στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επαγγελματιών, αλλά συνολικά στην παροχή ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας».
Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ
Η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέτρο της κυβέρνησης συνευθύνης, η οποία δεσμεύθηκε για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, εκτιμά η ΔΗΜΑΡ.
Το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών σημερινών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ για τους ανέργους πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος, ανφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με την εκτίμηση πως περικοπή των δανείων πρέπει να γίνει με τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο και με τον συνυπολογισμό του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών (πρώτη με προσωπική η οικογενειακή διαβίωση) έως το 2016 πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη, στόχος πρέπει να είναι μια βιώσιμη διαδικασία αποπληρωμής ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες, οι τράπεζες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και η οικονομία να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις επιβαρύνσεις των τραπεζικών δανείων.
Υπέρ του «κουρέματος» των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση το ΔΝΤ
«Κούρεμα» των οφειλών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει το ΔΝΤ σε κείμενό του, στο οποίο υπογραμμίζεται πως αν διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη των κρατών που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.
Στην έκθεση εργασίας που διενήργησε το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου, με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, προτείνεται η θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν κούρεμα του χρέους υπερχρεωμένων δανειοληπτών σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η οποιαδήποτε στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους είναι σημαντικό να ενταχθεί σε μια ευρύτερη δημοσιονομική μεταρρύθμιση. «Η όποια αναδιάρθρωση των χρειών του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γίνει στο ευρύτερο πλαίσιο μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού κλάδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι δεν βοηθά κανένα να μην λυθεί το θέμα του υψηλού δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα: Ούτε τους δανειστές αλλά ούτε και τους πιστωτές. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τότε διακυβεύεται η ανάπτυξη».
«Με την παρούσα κρίση να έχει τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες, κάτι που είναι ακόμη πιο (επιτακτικό) επειδή θα χρειαζόταν να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν εμφανή, απτά αποτελέσματα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισημαίνεται στην έκθεση, ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.
Επίσης, υπογραμμίζεται πως σε περιπτώσεις οικονομιών με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι επενδύσεις παγώνουν, καθώς οι εταιρείες (όσες δεν πτωχεύουν) επικεντρώνονται στην απομόχλευση και εξυγίανση των ισολογισμών τους και είναι απρόθυμες να αναλάβουν νέα έργα και να δημιουργήσουν έτσι θέσεις εργασίας.
Μάλιστα σε άλλο σημείο αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές αρχές επανεξετάζουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς το κείμενο αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί οτι αντιπροσωπεύει θέσεις του ΔΝΤ. «Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το κείμενο εργασίας είναι προσωπικές των συντακτών και δεν είναι κατ' ανάγκη αντιπροσωπευτικές των θέσεων του ΔΝΤ ή της πολιτικής του. Τα κείμενα εργασίας περιγράφουν μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους συντάκτες και δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποσπάσουν σχόλια ή για περαιτέρω δημόσια συζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ξεπέρασαν το 25% τα «κόκκινα δάνεια»
Στην Ελλάδα ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και των πιστωτικών καρτών τους ανέρχεται στις 500.000.
Στα τέλη του 2012 από τα συνολικά υπόλοιπα δανείων που ανέρχονταν σε 227,7 δισ. ευρώ δεν είχαν πληρωθεί οφειλές ύψους 55,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» ξεπερνούσε το 25%.
Μαζικές προσφυγές δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη
Ολο και περισσότεροι δανειολήπτες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία ζητώντας να υπαχθούν στις ρυθμίσει του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με το «Εθνος του Σαββάτου» από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 οι αιτήσεις για υπαγωγή στο συγκεκριμένο νόμο έφθασαν τις 66.000.