Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2012-2015, με τον ίδιο να δηλώνει πως «Η εκταμίευση της 5ης δόσης εξαρτάται και από τη συζήτηση για το πως η Ελλάδα θα μπορεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά και τα επόμενα χρόνια».
Κατά την εισαγωγή του, ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες παρεμβάσεις και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δύσκολη προσαρμογή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αστοχίες, μέτρα που δεν απέδωσαν όσο θα ήθελε η κυβέρνηση και μέτρα που ήλπιζε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει για τη μείωση του ελλείμματος αλλά δεν της το επέτρεψαν τελικά οι κανόνες της Eurostat.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων πως θα υπάρξει μια μορφή εργασιακής εφεδρείας, η απομάκρυνση από το Δημόσιο, ύστερα από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους σε Οργανισμούς που θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν. Επιπλέον ανέφερε την έκτακτη εισφορά ή αλλιώς «εισφορά αλληλεγγύης» 1% ως 3% ή 4% στα εισοδήματα όλων των πολιτών, καθώς και για εισφορά 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, αύξηση της ίδιας εισφοράς σε υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Έκανε λόγο για εξορθολογισμός της δαπάνης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ενώ δήλωσε πως προωθείται ακόμα η συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμα για πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, άρση του τραπεζικού απορρήτου για πολιτικούς, υπουργούς και γιατρούς του ΕΣΥ, άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία, καθώς και αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων:
-Ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα υπάρχουν δυο «παρατηρητές», ένας από το ΔΝΤ ένας από τις χώρες της ευρωζώνης, τα υπόλοιπα μέλη θα ορίζονται από τη Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.
«Ολοι προσπαθούμε να υπάρχει μια λύση τον Ιούνιο» είπε κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι υπάρχει «δηλωμένη πρόθεση πολλών χωρών για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος μέχρι το 2014» αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις καθώς η διακράτηση ομολόγων ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
«Η εισφορά αλληλεγγύης αρχίζει από φέτος, δεν είναι η πρόθεσή να συνεχιστεί ως το 2015, αυτός είναι όμως ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εισφορά 1% ως 4% και για τα εισοδήματα του 2010. Θα υπάρξει ωστόσο πρόβλεψη για συνταξιούχους και ανέργους ώστε να εξαιρούνται. Επεσήμανε ακόμα πως θα μειωθεί το αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία. Συζητείται εναλλακτικά η επιβολή «ενός μικρού τέλους», ενδεχομένως 1 ή 2 τοις χιλίοις μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας επί της αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος για τα αναψυκτικά θα συζητηθεί στο πλαίσιο της μετάταξης της εστίασης από το 13% στο 23%. Το Νεο Μισθολόγιο στο Δημόσιο θα έχει μια μεταβατική περίοδο 2-3 ετών για τους υπάρχοντες εργαζόμενους.