Ενοχος κρίθηκε από το δικαστήριο ο πρώην νομάρχης Λασιθίου Γιώργος Βασιλείου για δύο κατηγορίες υπεξαίρεσης αλλά και για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών με την έφεση να μην έχει ανα-στέλλουσα δύναμη.
Ο κ. Βασιλείου πάντως αρνείται ότι διέπραξε τα σοβαρότατα αδικήματα και επιφυλάσσεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου να ενισχύσει την υπερασπιστική του γραμμή με επιπλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητα του.
Ποιες ήταν οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο πρώην νομάρχης
Η πρώτη κατηγορία υπεξαίρεσης αφορά την χρονική περίοδο από 1 Φεβρουαρίου 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2004. Στο επίμαχο χρονικό διάστημα ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε την ιδιότητα του προϊσταμένου του τμήματος Οικονομικής Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης φέρεται ότι αντί να καταβάλει τις εισφορές των εργαζομένων της Περιφέρειας, ιδιοποιήθηκε τα επιμέρους ποσά που αθροιστικά ανέρχονταν σε 196.302 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο κατηγορούμενος ήταν ο μόνος αρμόδιος να αναλαμβάνει από την Α' ΔΟΥ, στην αρχή κάθε μήνα, τα ποσά που προορίζονταν για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων προς το ΙΚΑ και άλλα ταμεία και στην συνέχεια να καταθέτει τα ποσά των εισφορών σε ειδικό λογαριασμό που είχε ανοιχτεί από την Περιφέρεια σε συγκεκριμένη τράπεζα.
Η δεύτερη κατηγορία υπεξαίρεσης αφορά την περίοδο που ως υπόλογος του έργου κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη και προκειμένου- όπως αναφέρεται-να καλύψει τις οφειλές που είχε δημιουργήσει με τις απλήρωτες εισφορές, εξέδωσε τρεις επιταγές σε διαταγή του ΙΚΑ Ηρακλείου από τον λογαριασμό του έργου για το φράγμα. Οι τρεις επιταγές κόπηκαν στις 12 Ιουνίου 2007, στις 19 Ιουνίου 2007 και στις 2 Ιουλίου 2009, συνολικού ύψους 263.400 ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα στο ποσό αυτό είχαν φθάσει οι καθυστερημένες εισφορές μαζί με τις προσαυξήσεις.
Τέλος η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης αφορά στο γεγονός ότι αν και ο κατηγορούμενος ήταν υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου (υπόλογος και διαχειριστής των οικονομικών πόρων του φράγματος Αποσελέμη) βεβαίωσε ψευδώς ότι οι προαναφερόμενες επιταγές εκδόθηκαν προς πληρωμή αναδόχου του έργου και όχι σε διαταγή του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιάννη Σπανάκη, ο οποίος είχε την υπεράσπιση, ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και επιφυλάσσεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου να ενισχύσει την υπερασπιστική του γραμμή με επιπλέον στοιχεία που να αποδιεκνύουν την αθωότητα του.