Τσίπρας σε ΓΑΠ: «Είστε γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου» - iefimerida.gr

Τσίπρας σε ΓΑΠ: «Είστε γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά στη Βουλή. Η κυβέρνηση δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράει ερήμην του λαού, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλάει τη γλώσσα των δανειστών.

«Είστε εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

"Ο κόσμος που βγαίνει στις πλατείες, ζητεί αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία, ζητεί λαϊκή κυριαρχία, σύνθημα με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου γέμιζε τις πλατείες, και εσείς μιλάτε για δημοψήφισμα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να φύγει η τρόικα εσείς και το μνημόνιο".

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Τσίπρα πως το σπάταλο, πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος λύγισε, γι' αυτό είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία, γιατί δεν θέλουμε ένα τέτοιο κράτος και αμέσως μετά τον ρώτησε: «Αν φύγει το ΔΝΤ η τρόικα και ο Παπανδρέου, θα εξαφανιστεί το χρέος; Νομίζετε ότι θέλουν να μας χρηματοδοτούν, ακούω θεωρίες συνωμοσίας ότι ήθελαν την Ελλάδα υπό κηδεμονία, αυτοί όμως θέλουν να απαλλαγούν από την Ελλάδα. Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με το δίσκο να μαζεύει λεφτά από άλλες χώρες και να τα ακούει και από πάνω αλλά εγώ το κάνω για το συνταξιούχο, το μισθωτό, δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο, τη νέα γενιά, τη μικρομεσαία επιχείρηση. Θα ήταν δύσκολα αν δεν έτρεχα, αν δεν τρέχαμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά, πείτε το ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα θέλετε να τα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά, ρώτησε τον Τσίπρα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: Αν μου πείτε φτύσ’ τους, αν πούμε όλοι μας όχι, θα το κάνω. Είναι εύκολο να το κάνω και να αισθανθώ προς στιγμή εθνική ανάταση, αλλά ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Το έλλειμμά μας είναι όσο ολόκληρη η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Την επόμενη μέρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε όλους του δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους μαζί».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Βήμα της Βουλής δήλωσε πως η Ελλάδα είναι σε κηδεμονία, όχι σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια λόγω του ελλείμματος και του χρέους. Ο κ.Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».

Ο κ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας: «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος». «Βασικός στόχος μας είναι να μην χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα δανεικά για να μπορούμε να επιβιώσουμε», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η δικιά μου πατριωτική στάση. Όχι σε δάνειες δυνάμεις. Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% είναι ρεκόρ και «πράγματι υπάρχει ελπίδα ότι το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις τομές όπως οι αποκρατικοποιήσεις, "πάντα με διαφάνεια πάντα με τις καλύτερες τιμές».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα στην ποιότητα, στις εξαγωγές αλλά και στην παιδεία και στις υπηρεσίες υγείας.

«Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και αντιαναπτυξιακό φαινόμενο είναι η φοροδιαφυγή», επανέλαβε και πρόσθεσε: "στόχος μας είναι ένα ευρύτερο πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται ο λαός. Θα γίνει βιώσιμο το χρέος και θα κάνουμε αλλαγές ώστε να είναι η οικονομία μας βιώσιμη". Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας τόνισε: «θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Όχι μόνο θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα αλλά θα έχουμε λύσει για τις επόμενες γενιές και το μεγάλο ζήτημα του χρέους. Για μια Ελλάδα ποτέ πια σε επιτήρηση».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ακόμα έμφαση στην μείωση του δημόσιου ελλείμματος που όπως είπε «βαρύνει τη θηλιά» και είναι ο βασικός λόγος εξάρτησης, κηδεμονίας και επιτήρησης της χώρας. Ακόμα, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας; και σιγουριάς για την προσέλκυση επενδυτών ενώ επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, με τις καλύτερες τιμές και μέσα από τους θεσμούς, όπως η Βουλή που θα περάσει ο έλεγχος ακόμα των προσώπων που θα στελεχώσουν τον αρμόδιο φορέα

Είμαστε σε σωστό δρόμο. Έχουμε αποτελέσματα θετικά. Έστω και με δυσκολίες καταφέραμε να μειωθεί κατά 5% το έλλειμμα είναι ένα ποσοστό ρεκόρ και ελπίδα ότι το 2011 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, σε ένα τριετές πάγωμα των τιμών όλων των προϊόντων ακόμα και των φαρμάκων, διαφορετικά, όπως είπε, «βάζουμε τον έλληνα πολίτη σε σκληρή μέγγενη». Πρότεινε ακόμα, νέα ρύθμιση για επαναπατρισμό κεφαλαίων και νομιμοποίηση τους μόνο με την υποχρέωση να αγοράσουν το 25% σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, εκτιμώντας ότι θα εισπραχθούν 100 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι το κόμμα του πάντα με μέτρο, επιχειρήματα και χωρίς ανεπίτρεπτες εξαλότητες και ύβρεις, συμβάλει στο να βρει η χώρα το μέσο δρόμο και να βγει από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Αυτό κάνει όπως είπε και τώρα. Ωστόσο, όπως είπε, τα νέα σκληρά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνησης με την τρόικα δεν είναι ο σωστός δρόμος για να βγούμε από την κρίση.

«Αποκρατικοποιήσεις με τους όρους των δανειστών μας και επιπλέον επιτήρηση δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις. Μειώνεται δεν αυξάνεται η εθνική κυριαρχία μας ο τρόπος παρεμβάσεων των δανειστών μας και προς εσάς και προς τον αρχηγό της ΝΔ. Είναι ευθεία βολή στα εσωτερικά της χώρας μας. Φωνάζει η Γερμανία, μας τρομάζει η Γερμανία όλη μας η ζωή είναι Γερμανία και δεν έχουμε τη δύναμη να της πούμε να προσέχει τον πελάτη της, μην μας βιάζεται με τρόπο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

«Δεν πρόκειται να μπούμε καν στη διαδικασία συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν εμπιστευόμαστε εσάς ως διαχειριστές. Τέλος του μήνα θα είστε προφανώς ικανοποιημένος γιατί θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δεν θα είστε όμως και υπερήφανος για τον τρόπο που θα το πετύχετε γιατί δεν υπάρχει η ελεύθερη βούληση των βουλευτών», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Οι βουλευτές που ψηφίζουν τα εφαρμοστικά σχέδια και στηρίζουν την πορεία της χώρας το κάνουν γιατί έχουν πατριωτική εθνική συνείδηση» αντέτεινε στην τελευταία αυτή αναφορά του, ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Είναι πολύ εύκολο στην αρχής ενός τριετούς προγράμματος που έχει δυσκολίες να πούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν θα φοβηθούμε όμως στις πρώτες δυσκολίες, δεν θα γυρίσουμε πίσω, θα πάμε μπροστά και ας είναι το πιο δύσκολο αυτό. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Επιβάλλεται η συναίνεση. Να δείξουμε ότι κατανοούμε τις ευθύνες μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ