Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP.
Το κείμενο που ψηφίστηκε περιέχει λεπτομερή περιγραφή των όρων που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει δεύτερο δάνειο και αφορούν «ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων».
Kατά τη συζήτηση στη γερμανική Βουλή για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι "για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουμε μια κυβέρνηση που με θάρρος αγωνίζεται για το μέλλον, ενδεχομένως και για την επιβίωση της χώρας" και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ τόνισε ότι "σύνεση και θάρρος απαιτείται και από εμάς".
Ο κ. Σταϊνμάιερ επέκρινε την κ. Μέρκελ για "διγλωσσία" στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου καταφεύγει σε χρήση "προκαταλήψεων" εις βάρος των Νοτιοευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην κρίση της Ελλάδας θα τηρήσει "υπεύθυνη" στάση, αλλά πρόσθεσε ότι "υπευθυνότητα υπάρχει μόνον με διαφάνεια".
Κατά τον κ. Σταϊνμάιερ, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για κρίση μόνον της χώρας, αλλά και για "κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών" που πρέπει να προσαρμοσθούν για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Υπογράμμισε δε την ανάγκη "να επωμίζεται το βάρος ένας" (σ.σ., ο φορολογούμενος) και να κερδίζουν πολλοί. Όπως είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, η καθιέρωση ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών και τη θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε το γερμανικό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, επισημαίνοντας ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα είχε καταστροφικές συνέπειες στις αγορές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι σοβαρή και ότι ζήτησε σε αντάλλαγμα από την Ελλάδα να εφαρμόσει ευρείες μεταρρυθμίσεις.
Εκτίμησε παράλληλα πως είναι αναπόφευκτη η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε μια νέα συμφωνία και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί χαλαρότερη διατύπωση των όρων συμμετοχής ιδιωτών ομολογιούχων στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, το ESM.
Υπογράμμισε επίσης ότι η πρότασή του για ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με νέα επταετή ομόλογα είναι μία δίκαιη λύση που θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο να λύσει τα προβλήματά της.