Ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους αντάρτες της Λιβύης - iefimerida.gr

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους αντάρτες της Λιβύης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών και αραβικών κρατών συναντήθηκαν χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Λιβύης στη μετά Καντάφι εποχή, αλλά κυρίως ώστε να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών, εξασφαλίζοντας την παροχή εκατομμυρίων ευρώ στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ο προσωρινός οικονομικός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση των εξεγερμένων έχει πλέον «ενεργοποιηθεί», όπως δήλωσε από το Αμπού Ντάμπι, όπου πραγματοποιήθηκε η τρίτη σύνοδος της ομάδας επαφής, ο Αμπντέλ Χάφιντ Γόγκα, αντιπρόεδρος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων.

Περίπου 40 χώρες και οργανισμοί, όπως η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, συμμετείχαν στην συνεδρίαση. Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από την Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι οι ημέρες του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι είναι «μετρημένες» και ότι η αποχώρησή του είναι αναπόφευκτη. Από πλευράς Βρετανίας ο ΥΠΕΞ, Άλιστερ Μπαρτ, δήλωσε ότι ένα από τα μηνύματα της Ομάδας Επαφής, θα είναι πως ο Καντάφι και η οικογένειά του έχουν χάσει κάθε νομιμοποίηση και πρέπει να φύγουν, έτσι ώστε ο λαός της Λιβύης να μπορέσει να αποφασίσει για το μέλλον του.

Το πρωτεύον ζήτημα για την εν λόγω συνεδρίαση ήταν η ενεργοποίηση του προσωρινού οικονομικού μηχανισμού στήριξης, κάτι που επιτεύχθηκε. Οι ανάγκες των αντικαθεστωτικών της Λιβύης ανέρχονται στα 3 δισ. δολάρια τους επόμενους 4 μήνες. Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλραχμάν Μοχάμεντ Σάλγκαμ αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί και να διασφαλιστούν αποθέματα τροφίμων. Επιπλέον, ο Σάλγκαμ εκτίμησε ότι τα δεσμευμένα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία στην Ιταλία φτάνουν τα 7 δισ. δολάρια και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν οι αντικαθεστωτικοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παράσχει στους εξεγερμένους της Λιβύης έως και 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά καθώς και βοήθεια σε καύσιμα που θα αντλήσει από δεσμευμένους λιβυκούς πόρους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και εντός της συνόδου. «Η Ιταλία έχει δεσμευθεί να δώσει ένα ποσό χρημάτων, περίπου 300 ως 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά και καύσιμα, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία δανεισμού με ευνοϊκούς όρους με τους δεσμευμένους πόρους ως εγγύηση», είπε ο Φρατίνι σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επιπλέον, και άλλες χώρες σπεύδουν να στηρίξουν οικονομικά τους αντικαθεστωτικούς. Η Γαλλία υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 290 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Το Κουβέιτ επίσης, μέσω του υπουργού Εξωτερικών του, σεΐχη Μοχάμαντ αλ Σάλεμ αλ Σάμπαχ, δήλωσε ότι θα προσφέρει 124 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης. Παράλληλα, στην Βεγγάζη ο τελών χρέη υπουργού Πετρελαίου και Οικονομικών της αντικαθεστωτικής κυβέρνησης, Άλι Ταρούνι, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα αρχίσουν να παράγουν 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα «σύντομα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ